Sosyal Medya

Döviz

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanından OPEC+’ya üretimi artırma çağrısı

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) başkanı Fatih Birol, ham petrol çıkış kotalarının altında üretim yapan OPEC+ üyelerinin petrol piyasalarını dengelemek için…

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanından OPEC+’ya üretimi artırma çağrısı

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) başkanı Fatih Birol, ham petrol çıkış kotalarının altında üretim yapan OPEC+ üyelerinin petrol piyasalarını dengelemek için daha fazla üretim yapmaları gerektiğini söyledi.

Petrol, talebin sıçraması ve küresel arzın geride kalmasıyla varil başına 90 doların üzerinde yedi yılın en yükseğine çıktı. 23 ülkeden oluşan OPEC+ ittifakı son toplantısında çıkış hedeflerini yeniden yükseltmeyi kabul ederken, grup vaatlerini yerine getirmekte zorlanıyor. Nijerya ve Libya’dan İran’a kadar üreticiler hedeflerinin altında kalıyor.

Birol Kahire’de düzenlenen bir konferansta yaptığı konuşmada, ABD, Kanada ve Brezilya’dan üretimi artırmanın yüksek enerji fiyatlarını hafifletmeye yetmediğini söyledi.

Rusya ile Batı arasında Ukrayna konusunda yaşanan gerginlik de ham fiyatlar üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturuyor. ABD, Rusya’nın yakında Ukrayna’yı işgal edebileceğini söylerken, Moskova böyle bir niyeti olmadığını defalarca söyledi.

Birol, Avrupa’nın doğal gaz krizi ve artan fiyatlarının “piyasadaki yapay bir gerginlik” den kaynaklandığını söyledi. “Gaz sektörünün siyasallaşması hiç kimsenin, üreticinin veya tüketicinin lehine değildir” dedi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler