Sosyal Medya

Borsa

TL, dolar endeksi, petrol, altın ve piyasalar: Baskılar artmaya devam ediyor…

Dikkatler Ukrayna’da devam eden savaş ve Rusya’ya uygulanan yaptırımların ve tedarik zincirindeki aksaklıkların küresel ekonomiler üzerindeki etkisinde olmaya devam ediyor.…

TL, dolar endeksi, petrol, altın ve piyasalar: Baskılar artmaya devam ediyor…

Dikkatler Ukrayna’da devam eden savaş ve Rusya’ya uygulanan yaptırımların ve tedarik zincirindeki aksaklıkların küresel ekonomiler üzerindeki etkisinde olmaya devam ediyor. Cuma günü Biden, Pekin’in Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline maddi destek vermesi halinde Çinli mevkidaşı Xi Jinping’i “sonuçları” konusunda uyardı. Çin, Rusya’nın eylemlerini kınamamasına rağmen, savaşla ilgili endişelerini dile getirdi. Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Le Yucheng cumartesi günü yaptığı açıklamada, Batı’nın Rusya’ya yönelik yaptırımlarının “aşırı” olduğunu söyledi.

Piyasaların gözü bir taraftan da bu hafta Fed Başkanı Jerome Powell’ın yapacağı konuşmalarda faiz artırımlarının boyutu ve bilanço küçültme planları konusunda vereceği mesajlarda. Fed Başkanı Jerome Powell’ın pazartesi günü Ulusal İşletme Ekonomisi Birliği’nin yıllık konferansında, Fed’in para politikası sıkılaştırma döngüsü başlatmasının ardından ekonomik görünüm hakkında konuşacak. Çarşamba günü Powell, Uluslararası Uzlaşma Bankası’ nın ev sahipliğinde düzenlenecek bir zirvede sanal bir panele katılacak.

Savaşın devam etmesi ve uzlaşma konusunda boşa çıkan haberler petrol fiyatlarını yeniden yükselişe geçirdi.  Gelecekteki ekonomik büyüme üzerinde yük oluşturan ve enflasyonun devam edeceğine ilişkin endişeleri de artırmakta.

Dow Jones, S&P 500, NASDAQ ve Russell 2000 vadeliler pazartesi günü işlemlerde geri çekilirken, Avrupa hisse senetleri artan piyasa volatilitesi arasında dalgalandı.

ABD’nin 2 yıl vadeli tahvilinde getiri %2 ile Mayıs 2019’dan bu yana görülen en yüksek seviyeye çıktı. 10 yıllık Hazinelerin getirisi dört baz puan çıkarak %2,19’a ulaştı. Almanya’nın 10 yıllık verimi %0,40’a yükseldi. İngiltere’nin 10 yıllık getirisi %1,54’e yükseldi.

Ham petrol fiyatları pazartesi günkü Asya ticaretinde %3 sıçrayarak geçen haftaki %4 civarındaki yükselişi devam ettirdi. Petrolün son çıkışı, Ukrayna güçlerinin ağır Rus saldırılarına karşı artan jeopolitik gerilimlerde yeni bir sıçramanın ortasında geldi.

Ham petrol, OPEC+’taki büyük petrol üreticilerinin tedarik anlaşmaları kapsamında ayrılan kotaları üretmekte zorlandıklarını bildirmeleri nedeniyle de temel bir destek almakta.

Suudi Arabistan öncülüğündeki Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), daha geniş OPEC+ ittifakı kapsamında Rusya’nın yönlendirdiği 10 petrol üreticisiyle birlikte, fiyatları salgının düşüklerinden yukarı çekmek için arz piyasasını aylarca kasıtlı olarak aç bıraktı. Şimdi, COVID salgınından bu yana üretime yapılan neredeyse iki yıllık sıfır veya az yatırımın daha fazla varil üretme çabalarını engellediğini söylüyorlar.

Petrolün küresel ölçütü olan Londra’da işlem gören Brent’ in varili Singapur’ da saat 15: 15′ te (New York’ ta 03:15) 3,19 dolar veya %3 yükseldi ve 112 dolar civarında işlem görüyor. Brent son iki haftada neredeyse %9 kaybetmişti.

ABD ham petrolünün Batı Teksas Orta (WTI) kıyaslaması varil başına 106,50 dolardan 3,41 dolar veya %3,3 yükseldi. Brent gibi WTI da son iki haftada %9 civarında düştü.

Online ticaret platformu OANDA’nın Asya-Pasifik analisti Jeffrey Halley, “Şimdi jeopolitik gelişmeleri bekliyoruz,” dedi. “Ukrayna savaşı yarın sona erse bile, Rusya’nın yaptırımları sayesinde dünya yapısal bir enerji açığıyla karşı karşıya kalacak” diye ekliyor.

Petroldeki yükselişe ve çok sayıda diğer emtiadaki artışa rağmen, altın fiyatları hareketsiz. Fed’in harekete geçmiş olması burada temel neden. Onz fiyarı 1923 dolar civarında.

Dolar Endeksi ise 98,5 civarında seyrediyor. Fed’in faiz artırmaya devam ederken bilanço küçültme planlarını da ertelemeyecek olması Dolar Endeksi için hedefi 105 seviyesine koyuyor. Euro %0,18 düşüşle 1.1032 dolara geriledi.

TL tarafı ise artan enflasyon, KKM dönüşleri, artan döviz talebi ve Fed etkisi ile baskı altında olmaya devam ediyor. Beklenildiği gibi TCMB faizleri değiştirmeyerek geçen haftaki PPK’da %14’te bıraktı. Artan enflasyon ve cari açığın yaratacağı TL baskısı ile artan risklere karşı TL savunmasız.  Özellikle Fed ’in faiz artışına giderek kalan 6 toplantıda da faiz artırımını işaret etmesi küresel bazda doların değer kazanacağını gösterirken yurt içinde enflasyon- faiz makasının giderek artmasıyla Türk lirasında değer kaybı hızlanabilir.

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler