Sosyal Medya

Döviz

Sıcak hava dalgası Avrupa’yı kavururken enerji fiyatları yeni rekorlara ulaştı

Alman ve Fransız enerji fiyatları, sıcak hava dalgasının talebi desteklemesi ve kritik kış dönemi öncesinde enerji arzı üzerinde baskı yaratmasıyla…

Sıcak hava dalgası Avrupa’yı kavururken enerji fiyatları yeni rekorlara ulaştı

Alman ve Fransız enerji fiyatları, sıcak hava dalgasının talebi desteklemesi ve kritik kış dönemi öncesinde enerji arzı üzerinde baskı yaratmasıyla rekor seviyelere ulaştı.

Talep ve fiyatlar tipik olarak yaz aylarında düşerken, bu yıl kilit stoklama sezonunda Rus gaz arzındaki düşüş  ve Fransa’da azalan güç üretimi güçlü bir ralliyi destekledi.

Fransa’nın 2023 yılı için elektrik fiyatı, Pazartesi günü Avrupa Enerji Borsası AG’de megavat saat başına %1 artarak 543 avroyla (554 dolar) rekor kırdı. Bu, son beş yıldaki ortalama mevsimsel fiyatın beş katından fazla. Eşdeğer Alman kontratı, %1,8’e kadar yükselerek 414 avroya yükseldi.

Energi Danmark A/S’deki analistler bir notta, “Hem gaz krizi hem de Fransa’da nükleer üretimin azalmasına neden olan kuru ve sıcak hava nedeniyle piyasa yükselmeye devam ediyor” dedi.

Avrupa’da fiyatlardaki artış, yaşam maliyeti krizini besliyor ve hükümetleri evlere ve işyerlerine destek sunmaya teşvik ediyor. Bazı ülkelerde kısa vadeli fiyat sınırları şeklini alırken, diğerleri gaz maliyetlerinin enerji piyasaları üzerindeki etkisini sınırlamak gibi daha kalıcı çözümlere bakıyor.

BloombergNEF’te analist olan Arhnue Tan, bir notta “Avrupa’daki bazı ülkeler mevcut arz zorluklarının ve yükselen fiyatların ötesine bakıyor,” diyor. “Bu hükümetler gelecekteki enerji krizlerini önlemenin veya bunlara karşı koymanın yollarını arıyorlar.”

Avrupa’nın elektrik sistemi, aşırı sıcağın talebi artırması ve arzı kesintiye uğratması nedeniyle bu yaz stres altında. Uzun bir kuraklık, İspanya, İtalya ve Portekiz gibi yerlerde hayati düşük karbonlu güç kaynağı sağlayan rezervuarları ve nehirleri mahvetti. İskandinav ülkeleri ayrıca, yılın bir döneminde zaten düşük olan hidroelektrik rezervlerinin doldurulmasını zorlaştıran sıcak ve kuru havalar yaşıyor.

Fransa’da, ısı nükleer reaktör çıkışını tehdit etti, çünkü çevre kuralları nehir sıcaklıkları yükseldiğinde suyun çevredeki su yollarına boşaltılmasını sınırlıyor.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler