Sosyal Medya

Borsa

Piyasa Bülteni: FED toplantısı beklenirken, Rusya tahıl anlaşmasını durdurdu, Brezilya’da ise Lula dönemi!

Rusya savunma bakanlığı, Ukrayna’nın Sivastopol yakınlarındaki Karadeniz Filosuna 16 insansız hava aracıyla saldırdığını iddia ederek tahıl anlaşmasını durdurdu. Saldırıyı, İngiliz…

Piyasa Bülteni: FED toplantısı beklenirken, Rusya tahıl anlaşmasını durdurdu, Brezilya’da ise Lula dönemi!

Rusya savunma bakanlığı, Ukrayna’nın Sivastopol yakınlarındaki Karadeniz Filosuna 16 insansız hava aracıyla saldırdığını iddia ederek tahıl anlaşmasını durdurdu. Saldırıyı, İngiliz donanmasının “uzmanlarının” koordine edilmesine yardımcı olduğunu da söyledi. İngiltere iddiayı yalanlarken Ukrayna, saldırının arkasında olduğunu ne doğruladı ne de yalanladı.

Tahıl anlaşmasının durmasına ardından bu sabah uluslararası piyasalarda (Chicago borsasında işlem gören tahıl vadeli kontratları) %6 yükselerek 8,76 dolar / bushel seviyesine yükseldiğini görüyoruz. Ukrayna savaşı ardından küresel çapta etkili olan enerji krizinin yanı sıra gıda fiyatlarını da yeniden tehlikeye atacak yeni bir gelişme ile karşı karşıyayız. Tüm bunların da ortak paydasının enflasyon olduğunu söylemeye gerek yok sanırım.

Cuma günü Türk mali piyasaları Cumhuriyet Bayramı arefesi nedeniyle yarım gün açık konumda olmasına paralel haftanın son iş gününü sessiz bir seyirle tamamladı. USDTRY kuru bildiğimiz 18,60’lı seviyelerde yatay seyrini korumaya devam ederken, mevduat faizlerinde yaşanan sert yükseliş ise dikkatlerden kaçmadı. Bankalara uygulanan menkul kıymet alma yükümlülüğü -her ilacı bir yan etkisi mutlaka vardır- TL likiditenin azalmasına neden olurken, bankaların likidite rasyolarında yaşanan bozulmayla paralel mevduat faizlerinin hızlı bir şekilde %29 seviyesini ulaştığını not etmek gerekiyor.

Türk mali piyasalar yarım gün açık olmasına rağmen, yurtdışı piyasalarda ise hareketli bir seyir yaşandı. Piyasaların kılavuz kargası konumunda S&P500 endeksi Cuma günü %2,5 yükseliş kaydetti. Teknoloji hisselerinde zayıf bilançolara paralel bulutlu hava korunurken, en büyük 500 şirketin işlem gördüğü S&P500 endeksinde son iki haftada yükselişin %6,4 olduğunu not edelim.

Bu hafta gözler Çarşamba akşamı FED’in faiz kararında olacak. FED’in peş peşe 4. kez 75 baz puan artırıma gideceğine kesin gözüyle bakılırken (faiz vadeli kontratları 75 baz puan artırıma %99 ihtimal tanıyor) asıl soru FED’in bir sonraki hamlesinin ne olacağı yönünde. FED’in soğuma emareleri gösteren ekonomik aktiviteye paralel (son dönemlerde açıklanan mikro ve makro bazda veriler bu yönde sinyaller üretiyor) ve elbette biraz da para aktarım mekanizmasının çalışması için gereken süreyi de göz önüne alarak frene basma ihtimalinin güç kazandığını düşünüyoruz.

Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) geçen hafta sonuçlanan olağan toplantısından herhangi bir politika değişikliği kararı gelmemesi paralel YEN’in ‘yeniden’ değer kaybederek 148 seviyesine geldiğini not edelim. Altın ve gümüş cephesinde ise geçen haftanın büyük bir kısmı yatay tamamlanırken, yeni hafta başlangıcında altının 1,640 ; gümüşün ise 19,15 dolar seviyelerine geri çekildiğini görüyoruz. Altın cephesinde 1,685 dolar seviyesini aşılmadan sahalara geri dönmeyeceğiz. Bitcoin 20bin dolar seviyesinin etrafında yatay seyrini koruyarak bir haftayı daha geride bırakırken, kraliyet aslanı Sterlin, haftayı 1,1615 seviyesinde tamamladı. GBPUSD paritesinde uzun pozisyondayız. Özellikle, önemli bir teknik seviye olarak gördüğümüz 1,1410 seviyesinin üzerinde geçen haftanın tamamlaması bizim açımızdan önemli bir sinay. Uzun pozisyonun zarar kes seviyesi 1,1350.

Yeni gün başlangıcında Asya piyasalarında karmaşık bir seyir hâkim. İmalat satın alma yöneticileri endeksinin (PMI) Eylül ayındaki 50,1’den 49,2’ye gerileyerek daralma bölgesine geçti. Yumuşayan küresel talep dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde üretim, seyahat ve nakliyeyi etkileyen katı yerel COVID-19 kısıtlamaları ve bitmek bilmeyen emlak sektörü krizi nedeniyle Ekim ayında beklenmedik bir şekilde düştü. Şangay borsası yatay bir seyri izlerken, gösterge endeks Tokyo borsası %1,7 yukarıda işlem görüyor. ABD borsalarının vadeli işlemlerinde ise hafif de olsa düşüş eğilimli bir seyir görülüyor.

Brezilya’da Lula da Silva, Pazar günü yapılan ikinci tur seçimde Başkan Bolsonaro’yu %50,9 oy oranı ile mağlup ederek, Brezilya’nın on yıllardır devam eden en sağcı hükümeti sona erdirdi.

 

 

 

iktisatbank.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler