Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

O’Neil: Asya krizi kapıda olabilir

Asya Krizi sırasında Goldman Sachs’ın baş ekonomisti olan ünlü analist Jim O’Neil’e göre, Japon yenindeki düşüşün devam etmesi halinde 1997…

O’Neil: Asya krizi kapıda olabilir

Asya Krizi sırasında Goldman Sachs’ın baş ekonomisti olan ünlü analist Jim O’Neil’e göre, Japon yenindeki düşüşün devam etmesi halinde 1997 Asya Mali Krizi ölçeğinde bir ekonomik kargaşa ortaya çıkabilir.

Tecrübeli ekonomist Jim O’Neill’e göre, Japon yenindeki düşüş devam ederse 1997 Asya Mali Krizi ölçeğinde bir ekonomik kargaşa ortaya çıkabilir.

133 seviyelerinde bulunan Dolar/Yen kurunun 150 dolar seviyelerine yükselmesi halinde tehlikenin büyüyeceğini belirten ünlü ekonomist dün verdiği bir röportajda bu büyüklükte bir düşüşün Çin’i de döviz piyasasına müdahaleye yöneltebileceğini belirtti.

Yen bu yıl yaklaşık yüzde 14 düşerken bugün son 3 ayın en zayıf seviyesi olan 134,56’ya geriledi. Yen’deki düşüş Japonya Bankası’nın düşük faiz politikası ile diğer büyük merkez bankalarının yüksek faiz politikası arasındaki ayrışmadan kaynaklandı.

İngiltere’nin Hazine Bakanlığını yapan, Asya krizi sırasında Goldman Sachs’ta baş ekonomist olan ve şimdilerde Chatham House’da kıdemli danışmanlık görevini yürüten O’Neill, “Yen zayıflamaya devam ederse, Çin bunu haksız rekabet olarak görecek. Asya Mali Krizi’nde de benzeri olmuştu. Çin başka para birimlerinin kendi ekonomisini tehdit etmesini istemez” dedi.

Yenin değer kaybederek Japonya’nın ihracatta avantajlı hâle gelmesi ile birlikte Çin’in de Yuan’ı devalüe edebileceğini belirten ünlü ekonomist,  “Japon Merkez Bankası’nın getiri eğrisi kontrolüne devam ettiğini ve ABD’de tahvil getirilerinin yükselmeyi sürdürdüğünü görmeye devam edersek, böyle bir ivme ve değer kaybı Pekin’de ciddi problemlere yol açabilir” dedi.

Çin ekonomisi halihazırda sıfır covid politikasının etkileriyle boğuşurken teknoloji, emlak gibi sektörlerden gelen haberler de ekonomik ve finansal risklerin arttığını doğruluyor.

 

 

sozcu.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler