Sosyal Medya

Döviz

Küresel yavaşlama korkuları, yaşam maliyeti sorunları arttıkça derinleşiyor

PMI’lar küresel ekonominin ciddi yavaşlamaya doğru gittiğine işaret ediyor. ABD ticari faaliyeti 2 yıl içinde ilk daralmayı gördü. Euro Bölgesi’ndeki…

Küresel yavaşlama korkuları, yaşam maliyeti sorunları arttıkça derinleşiyor

PMI’lar küresel ekonominin ciddi yavaşlamaya doğru gittiğine işaret ediyor. ABD ticari faaliyeti 2 yıl içinde ilk daralmayı gördü. Euro Bölgesi’ndeki ticari faaliyetler temmuz ayında daralıyor. Çin kilitlenmeleri, Ukrayna krizi tedarik zincirlerini daha da bozuyor

Açıklanan son PMI verilerine göre, küresel ekonominin ciddi bir yavaşlamaya girme olasılığı giderek artıyor. Yüksek enflasyonun merkez bankalarını büyümeyi desteklemek için pandemi sırasında benimsenen ultra gevşek para politikasını agresif bir şekilde tersine çevirmeye teşvik etmesi gibi.

PMI verilerine göre, dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD’deki ticari faaliyetler bu ay yaklaşık iki yıldır ilk kez daraldı, Euro Bölgesi’ndeki faaliyet bir yıldan uzun bir süredir ilk kez geri çekildi ve İngiltere’deki büyüme 17 ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti.

Küresel ekonomi için bir başka uğursuz işaret de, Japonya hükümetinin iç büyüme tahminini keskin bir şekilde düşürmesi beklentisi.

Bu arada, Çin’in sıkı COVID-19 kilitlenmeleri ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, pandemiden henüz iyileşmemiş olan küresel tedarik zincirlerine daha da zarar verdi.

S&P Global Cuma günü yaptığı açıklamada, ABD Bileşik PMI Çıktı Endeksi’nin ön veya “flaş” olarak Haziran ayındaki 52,3’lük son okumadan bu ay beklenenden çok daha fazla düşerek 47,5’e düştüğünü söyledi. Bu, üst üste dördüncü aylık düşüştü ve imalattaki ılımlı büyümeyi dengeleyecek şekilde daralan hizmetler sektöründeki zayıflıktan kaynaklandı.

Ticari faaliyetlerin daraldığını gösteren 50’nin altında bir okuma, ABD ekonomisinin COVID-19 pandemisinin başlangıcındaki 2020’nin başlarındaki gerilemeden keskin bir şekilde toparlandıktan sonra bir durgunluğa geri dönüp dönmediği veya böylesi bir durgunluğun yakın olup olmadığı konusundaki sesli tartışmayı besleyecek.

S&P Global Ekonomisti Chris Williamson yaptığı açıklamada, “Temmuz ayına ilişkin ön PMI verileri ekonomide endişe verici bir bozulmaya işaret ediyor” dedi. “Pandemi nedeniyle kilitlenme ayları hariç, üretim, küresel finansal krizin ortasında 2009’dan beri görülmemiş bir oranda düşüyor.”

Bir ankete göre, Euro Bölgesi’nde, imalatta hızlanan gerileme ve gelişen maliyetlerin tüketicileri harcamaları kısmaya itmesi nedeniyle hizmet sektörü büyümesinin neredeyse durması nedeniyle ticari faaliyetler bu ay beklenmedik bir şekilde daraldı.

S&P Global’in genel ekonomik sağlığın iyi bir göstergesi olarak görülen Euro Bölgesi için flaş Bileşik Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), haziran ayındaki 52,0’dan Temmuz ayında 49,4’e gerileyerek Şubat 2021’den bu yana en düşük seviyeye indi. Reuters’in 51,0’le daha mütevazı bir düşüş öngören anketindeki tüm tahminlerin oldukça altındaydı.

Avrupa Merkez Bankası, 71 büyük firmanın katıldığı bir ankete dayanarak, Euro Bölgesi’ndeki işletmelerin, genel büyüme görünümü giderek bulanıklaşırken bile, artan enflasyon baskılarını ve ücret artışındaki hızlanmayı bildirmeye devam ettiğini söyledi.

Resmi veriler, döviz birliğindeki enflasyonun geçen ay %8,6 olduğunu ve perşembe günü ECB’nin faiz oranlarını beklenenden daha fazla artırdığını ve yüksek enflasyonla ilgili endişelerin artık büyüme endişelerini gölgede bıraktığını doğruladı.

40 yılın en yüksek enflasyonuyla mücadele eden ABD Merkez Bankası’nın bu haftaki toplantısında 75 baz puanlık bir faiz artırımı daha yapması bekleniyor.

Reuters anketi, önümüzdeki yıl boyunca ABD’de bir resesyon olasılığını %40 ve iki yıl içinde gerçekleşme olasılığını %50 olan medyan tahminler verdi. Ki bu sayılar haziran ayında yapılan bir önceki tahminlere göre yükselmeye işaret ediyor.

Çin ve Japonya, para politikasını gevşek tutarak istisnalar olmaya devam ediyor, bu da ekonomilerinin – dünyanın ikinci ve üçüncü en büyüğü – dünyanın diğer bölgelerindeki zayıflıkları telafi edecek güçten yoksun olduklarının bir işareti.

ÇİN’DE YAVAŞLAMA

Küresel yavaşlama endişeleri, Japonya ve Avustralya’da fabrika faaliyeti büyümesinin yavaşlamasıyla Asya’nın toparlanma beklentilerine gölge düşürüyor ve politika yapıcılar üzerinde ekonomilerini desteklemeleri için baskı yapıyor.

Japonya’nın PMI anketi imalat faaliyeti temmuz ayında 10 ayın en yavaş hızında büyüdü, ve pandemiden yaraları sarsmaya çalışan bir ekonomi için kötü bir işaret verdi.

Capital Economics kıdemli Japonya ekonomisti Marcel Thieliant, Japonya PMI ile ilgili olarak, “Temmuz ayındaki PMI’lar, talep zayıfladıkça imalat sektörünün yavaşladığını gösterirken, en son COVID-19 dalgası da hizmet sektörünü vurmaya başlıyor” dedi.

Avustralya’da fabrika faaliyeti de yavaşladı ve endeks haziran ayında 56,2’den Temmuz ayında 55,7’ye düştü.

Çin’in ekonomik büyümesi ikinci çeyrekte keskin bir şekilde yavaşladı, yaygın COVID kilitlenmelerinin ağırlığı ve önümüzdeki aylarda kararan küresel görünümden kaynaklanan kalıcı baskıya işaret etti.

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisindeki yavaşlama ve agresif merkez bankası sıkılaştırmasının yansımaları, Asya Kalkınma Bankası’nı perşembe günü bölge için büyüme tahminini düşürmeye zorladı.

Reuters

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler