Sosyal Medya

Borsa

Küresel tahvil fonlarından büyük kaçış: Satış haftalık 1,5 milyar dolardan 14,5 milyar dolara fırladı

Yatırımcıların Fed’in ekonomik büyümeyi yavaşlatabilecek artan fiyat baskılarını kontrol altına almak için politikasını daha agresif bir şekilde sıkılaştırmaya başlayacağından endişe…

Küresel tahvil fonlarından büyük kaçış: Satış haftalık 1,5 milyar dolardan 14,5 milyar dolara fırladı

Yatırımcıların Fed’in ekonomik büyümeyi yavaşlatabilecek artan fiyat baskılarını kontrol altına almak için politikasını daha agresif bir şekilde sıkılaştırmaya başlayacağından endişe duymalarıyla küresel tahvil fonlarından, 13 Nisan’a kadar olan haftada büyük para çıkışları oldu.

Refinitiv Lipper’a göre, küresel yatırımcılar bir önceki hafta 1,15 milyar dolar değerinde net elden çıkarma ile karşılaştırıldığında, rapor edilen haftada 14,5 milyar dolar değerinde tahvil fonu sattılar.

Fon akışları: Küresel hisse senetleri tahvilleri ve para piyasası

Gösterge 10 yıllık ABD Hazine getirisi, Fed yetkililerinin şahin yorumlarının ardından geçen hafta üç yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Bu arada, geçen hafta açıklanan veriler, ABD tüketici fiyatlarının mart ayında 16,5 yılın en hızlı arttığını, ancak gıda ve enerji hariç mal fiyatlarının son iki yılın en sert düşüşünü yansıtmasıyla altta yatan baskıların ılımlı olduğunu gösterdi.

Bölgeler arasında, ABD tahvil fonları 12,57 milyar dolarlık büyük çıkışlara tanık oldu. Yatırımcılar ayrıca sırasıyla 2,99 milyar dolar ve 0,42 milyar dolar tutarında Avrupa ve Asya fonları sattı. Yatırımcılar, 6,55 milyar dolarlık küresel kısa ve orta vadeli tahvil fonlarını boşalttı ve 6,21 milyar dolar değerinde yüksek getirili tahvil fonlarından çıkarak iki ayın en büyük çıkışını işaret etti.

Bu arada, enflasyon korumalı fonlar, net alımların yedinci haftasında 659 milyon dolar arttı.

13 Nisan’da sona eren haftada küresel tahvil fonu akışları 

Küresel hisse senedi fonları, dört hafta içindeki ilk haftalık çıkışlarında 11,04 milyar dolarlık net satış gördü.

Sektörel fonlar arasında, finansallar üst üste ikinci bir çıkış haftasında 1,64 milyar dolar kaybederken, tüketici malları şirketleri ve kamu hizmetleri her biri yaklaşık 0,6 milyar dolarlık giriş aldı.

Fon akışları: Küresel hisse senedi sektörü fonları  

Söz konusu haftada, yatırımcılar iki hafta üst üste net alım yaptıktan sonra para piyasası fonlarından 40,3 milyar dolar çekti. Emtia sektöründe, değerli metal fonları üst üste 13. giriş haftasında 1,43 milyar dolar elde etti. Enerji fonları, aksine, 120 milyon dolar değerinde çıkışlarla karşı karşıya kaldı.

24.116 gelişmekte olan piyasa fonunun analizi, yatırımcıların hem hisse senedi hem de tahvil fonlarında net satıcılara dönüştüğünü ve sırasıyla 340 milyon dolar ve 381 milyon dolar boşalttığını gösterdi.

Fon akışları: EM hisse senetleri ve tahvilleri  

Investing, Reuters

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler