Sosyal Medya

Döviz

Küresel petrol piyasası, talep endişelerinin baskısı altında

Küresel petrol piyasası, talep endişelerinin baskısı altında Küresel petrol piyasası, zayıf talep görünümüyle satış baskısı altında kalmaya devam ediyor. Asya…

Küresel petrol piyasası, talep endişelerinin baskısı altında

Küresel petrol piyasası, talep endişelerinin baskısı altında

Küresel petrol piyasası, zayıf talep görünümüyle satış baskısı altında kalmaya devam ediyor. Asya ham petrol tüketiminin yakından izlenen bir göstergesi, Çin’deki artan virüs vakalarının dünyanın en büyük ithalatçısında kilitleme benzeri kısıtlamaları tetiklemesiyle yedi ayın en düşük seviyesine geriledi.

Umman vadeli işlemlerinin Dubai swapları üzerindeki primi, perşembe günü Dubai Ticaret Borsası’nda varil başına 1 doların altına düştü. Bu ay yaklaşık %80 gerilemeye vardı.

Petrol piyasaları kasım Başından beri baskı altında.  Yaygın olarak izlenen bir dizi metrik uyarı işaretleri verirken vadeli işlem fiyatlarını düşürdü. Kırmızı bayraklar çoğalırken, Brent vadeli işlemleri bu haftanın başlarında Ocak ayından bu yana en ucuz fiyatına geriledi.

Çin’in petrol talebindeki toparlanma beklentileri, günlük Covid-19 vakalarının rekor seviyelere ulaşması ve yetkilileri çevreleme önlemlerini ve hareket kısıtlamalarını artırmaya teşvik etmesiyle zayıflıyor. Zorlu zeminin ortasında, 5 Aralık’ta başlayacak Avrupa Birliği yaptırımlarının yanı sıra Rus petrolünü sınırlamak için bir G7 planı hakkında daha fazla ayrıntı beklerken talep düşüyor.

Brent vadeli işlemleri, yetkililerin Covid-19 salgınlarını bastırmaya çalışmasıyla Çin’in kilit şehirlerdeki anti-virüs kısıtlamalarının çoğaldığına dair daha fazla işaret vermesi üzerine Cuma günü üçüncü bir haftalık düşüşe yöneldi. 22 milyon insana ev sahipliği yapan başkent Pekin’de, sakinlerin evden ayrılmamaları istendiği yeni bir yasak devreye girdi.

Nisan ayında bir günlüğüne 1 doların altına düşen Umman vadeli işlemleri-Dubai swap göstergesi, Ukrayna’nın işgalinden bu yana çoğunlukla çok dolarlık primlere gösterdi. Birçok alıcının Rus petrolünden kaçınmaya başladığı Mart ayında 15 dolara kadar yükseldi, çünkü Orta Doğu ham petrolünün çekiciliğini artınca prim de yükselmişti.

Bu ay fiziksel ticaretin çoğunlukla Ocak ayı yükleme kargoları için sonuçlanmasıyla birlikte, önemli Basra Körfezi çeşitleri için spot primler keskin bir şekilde düştü. Çin’ide Rongsheng Petrokimya A.Ş., ay ortasında yaklaşık 7 milyon varil satın alırken, bu alım seviyesi beklentileri iyileştirmeye yetmedi.

Brent, Pazartesi günü 82.31 dolara ulaştıktan sonra Cuma günü varil başına 87 dolar civarında işlem gördü ve Ocak ayından bu yana en düşük gün içi fiyat oldu.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler