Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

JPMorgan Chase uyardı: Emtia fiyatları yüzde 40 yükselebilir

JPMorgan Chase’e göre, yatırımcıların artan enflasyon döneminde hammaddelere tahsislerini artırmaları halinde emtia fiyatları %40’a kadar yükselebilir. Emtialar, bu yıl enerji,…

JPMorgan Chase uyardı: Emtia fiyatları yüzde 40 yükselebilir

JPMorgan Chase’e göre, yatırımcıların artan enflasyon döneminde hammaddelere tahsislerini artırmaları halinde emtia fiyatları %40’a kadar yükselebilir.

Emtialar, bu yıl enerji, metaller ve mahsullerdeki kazanımlarla birlikte yükselişe geçti. Kârlılar arasında, küresel petrol kriteri olan Brent ham petrol %30’dan fazla arttı ve geçtiğimiz ay 2008’den bu yana en kaydedilen yüksek seviyeye ulaştı.

Rusya’nın Ukrayna işgalinin piyasaları sarsması ve petrolden buğdaya kadar her şeyin fiyatlarını artırmasıyla emtialar geçen ay rekor seviyeye yükseldi. Yükselen emtia fiyatları, halihazırda yüksek olan küresel enflasyonu ve Federal’in daha sert bir para politikasına yönelmesini tetikledi. Bu nedenle son gelişmeler yatırımcıları portföylerindeki hisse senetleri, tahviller ve hammaddeler gibi varlıkların ağırlığını yeniden yapılandırmaya teşvik ediyor.

Nikolaos Panigirtzoglou liderliğindeki JPMorgan ekibi, emtialarda tahsisler tarihsel ortalamaların üzerinde görünmesine rağmen hala çok yüksek olmadığını belirttiler. Bu durumun ham madde fiyatlarında artışı tetiklemesi hayli yüksek bir ihtimal.

JPMorgan stratejistleri Nisan ayında, “Enflasyondan korunma ihtiyacının daha yüksek olduğu mevcut durumda, daha uzun vadeli emtia tahsislerinin sonunda küresel olarak toplam finansal varlıkların %1’inin üzerine çıktığını ve önceki zirveleri aştığını görmek olası. Her şey şu anki gibi ilerlerse, mevcut durum emtialar için %30 ila %40 fiyat artışı anlamına gelir”” yorumunu yaptı.

Önde gelen bankalar arasında Goldman Sachs, enflasyondan korunma rolünü göz önünde tutarak hammaddeler için boğa piyasasını destekleyenler arasında. Sachs, ayrıca dün yayınladığı bir notta küresel bakır krizinin yolda olduğu konusunda da uyardı.

 

finance.yahoo.com

Çeviri: Cem Cetinguc

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler