Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

IMF/Georgieva uyardı:  Olağanüstü belirsizliklerle dolu bir yıl geliyor

  IMF başkanı Georgieva, Asya liderlerini ve merkez bankacılarını, Çin’in sıfır Kovid politikasının ekonomiye  verdiği zarar  ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden…

IMF/Georgieva uyardı:  Olağanüstü belirsizliklerle dolu bir yıl geliyor

 

IMF başkanı Georgieva, Asya liderlerini ve merkez bankacılarını, Çin’in sıfır Kovid politikasının ekonomiye  verdiği zarar  ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden kaynaklanan enflasyonist baskıların bölgeyi vurduğu için “olağanüstü” belirsizliğe hazırlanmaları konusunda uyardı.

 

Pekin, Başkan Xi Jinping’in Sıfır Covid   politikasından  kazasız çıkmaya çalışırken, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin’in yaklaşık otuz yılın en yavaş büyümesini gerçekleştireceği tahmin ediliyor.

 

1,4 milyar Çinlinin  tüketim iştahı, amansız tecritler ve seyahat kısıtlamaları tarafından hırpalandı, ciddi bir emlak sektörü krizi ve yükselen küresel enflasyonun iç yankılarını şiddetlendirdi.

 

Kristalina Georgieva, Singapur’daki Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği zirvesinde yaptığı konuşmada, görünümün “son derece belirsiz” olduğunu ve küresel finansal koşulların sıkılaşması da dahil olmak üzere 2023’e “risklerin hakim olduğunu” söyledi.

Georgieva, “Bu şokların ne kadar süreceğini veya başka hangi şokların gelebileceğini bilmiyoruz ve bu nedenle dayanıklılığı güçelendirmemiz  ve korumamız lazım. 2023 yılında devletler şoklarla mücadele için tüm politika araç setini kullanmaya hazırlıklı olmalı” dedi.

 

Enflasyonun bu yıl Asya’da ortalama yüzde 4 gibi nispeten düşük olması beklenirken, Georgieva enflasyonist baskıların arttığını söyledi ve para birimlerinin dolar karşısında değer kaybetmesinden kaynaklanan sorunlara dikkat çekti.

 

“Döviz  pazarına müdahale, aşırı oynak piyasa koşullarını yatıştırmak için kullanılabilir ve sığ döviz ve tahvil piyasalarında darboğazlar ortaya çıktığında haklı olabilir” diye ekledi.

 

Guangzhou’daki Uluslararası Finans Forumu’nda yaptığı ayrı bir konuşmada Georgieva, Pekin’in ekonomik etkiyi azaltmak için “Covid stratejisini” revize etme şeklinin dünya ekonomisi için “kritik” olacağını söyledi.

 

Emlak sektörüne verilen  desteği onaylayan Başkan, Çin’in finansal istikrarını korumak için merkezi hükümet düzeyinde daha fazla eylem gerektiğini öne sürdü. Georgieva ayrıca, savunmasız hane halkları için mali destek ve tüketimi artırmak için sosyal güvenlik ağlarının güçlendirilmesi çağrısında bulundu.

 

2023 risklerine döndüldüğünde, Georgieva “dünyayı birbirleriyle ticareti durduran bloklara ayırmanın kesinlikle küresel gayri safi yurtiçi hasıladan trilyonları düşüreceği” uyarısını yaptı.

Georgieva böylece, ABD’li yetkililerin Pekin’in mRNA  aşıları olmadan uzun vadede salgını kontrol edemeyeceğinden görüşüne zımnen destek vererek, Çin’in salgınla mücadele politikası hakkında yükselen uluslararası  endişe korosuna katıldı.

 

IMF başkanının yorumları, Çin’in hafta sonu hükümetin rekor Covid-19 vakalarını kontrol etme çabalarına ve sansüre karşı protestolarla sarsılmasının ardından Xi ve iktidardaki Komünist parti için kritik bir anda geldi.

 

Son günlerde Pekin’in pandemi karşıtı yaklaşımını değiştirdiğine dair umut verici işaretler var.

 

Bazı şehirlerde ağır kısıtlamalar kısmen kaldırıldı. Sağlık yetkilileri yaşlılar arasındaki aşılama oranlarını artırma sözü verdi ve devletin propaganda aygıtının 90 derece yön değiştirerek virüsün tehlikelerine ilişkin endişeleri hafifletmeye çalıştığına dair işaretler var.

 

Çin’in güneyindeki ticaret merkezi Guangzhou’da restoranlar yeniden açılırken, alışveriş yapanlar, haftalarca süren acımasız bir tecritten sonra AVM’ne akın ediyor. Okulların yakında açılacağına dair haberler var.

 

Üç Guangdong hükümet yetkilisi Financial Times’a verdiği demeçte, Pekin’in güney eyaletinin genişletilmiş karar alma gücüyle yeniden açılma politikaları uygulamasına izin verdiğini söyledi.

 

Toplu taşıma ve diğer binalara girmek için artık yakın zamanda yapılmış bir negatif Covid testinin kanıtı gerekmiyor. Şehrin Kovid test merkezlerinin çoğu hızla tasfiye edildi ve hâlâ test yapmak isteyen bölge sakinleri hastanelerde uzun kuyruklarda bekliyor ve test için ceplerinden para ödüyor.

 

 

Öte yanda, şehirde bir tüccar olan Liu Song, “Tıpkı eski Başkan Trump’ın dediği gibi – test yapmazsanız Kovid yoktur” dedi.

Liu, “Guangzhou’da sosyal mesafe önlemleri çok gevşedi, ancak henüz dünyanın geri kalanı gibi değil” diye ekledi.

 

ABD koronavirüsla savaş stratejisini yürüten Ashish Jha, hafifleme belirtilerine rağmen, bir FT konferansında Pekin’in Çin yapımı aşılardan daha etkili yabancı yapım aşılar ithal etmedikçe Covid-19’un yayılmasını kontrol edemeyeceğini söyledi.

 

Çin yönetimi ise, ABD dışişleri bakanı Antony Blinken’in sıfır Kovid politikasını eleştiren yorumlarının ve Hazine Bakanı Janet Yellen’in Pekin’in pandemiye verdiği tepkinin olumsuz küresel ekonomik sonuçlarına dikkat çekmesinin politik rekabet amacını güttüğünü iddia ediyor.

 

 

Kaynak:  Financial Times, IMF head warns of ‘exceptional’ uncertainty as zero-Covid hits China’s economy

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler