Sosyal Medya

Borsa

Henüz erken olsa da günün sorusu: En kötüsü geride mi kaldı?

İngiltere Başbakanı Truss, vergi indirim kararının dikkat dağıttığını ve düşünülenin aksine ciddi boyutta piyasa yansımasına neden olduğunu açıklayarak paketi geri…

Henüz erken olsa da günün sorusu: En kötüsü geride mi kaldı?

İngiltere Başbakanı Truss, vergi indirim kararının dikkat dağıttığını ve düşünülenin aksine ciddi boyutta piyasa yansımasına neden olduğunu açıklayarak paketi geri çektiklerini duyurdu. Hatırlanacağı üzere, yüksek gelir vergisi oranlarında (150,000 sterlinin üzerindeki kazançlar için %45 oranında kesinti) içeren plan, kamu maliyesinin borçlanma ihtiyacını artıracak olması tahvil piyasasında sert faiz artışlarını beraberinde getirmiş, İngiltere Merkez Bankası (BoE) piyasaya direkt olarak müdahale etmek zorunda kalmıştı. Bu süreçte, GBPUSD paritesi de 1,0382 ile tüm zamanların dibini test etmişti.

Dünkü karar sonrası GBPUSD paritesi hızlı bir yükselişle 1,13 seviyesine kadar yükselirken, BoE müdahalesi öncesinde %4,8 seviyesine varan bir yükseliş kaydeden 2 yıl vadeli gösterge İngiliz tahvili, dün %4,1 seviyesine geriledi. Elbette atılan adım İngiltere mali piyasalarında alımları tetiklese de, piyasa göstergelerinde aşırı bir iyimserlik olmadığını da not etmek gerekiyor. İngiltere’nin ortodox olmayan politikalara başvurmasının piyasalar nezdinde açtığı yara demek ki tam mânâsı ile daha kapanmamış. GBPUSD 1,1410 seviyesinin üzerine ‘iyice’ yerleşemeden, pariteye çok da bir anlam şu aşamada yüklemek istemiyorum.

Öte yandan, hafta sonu hemen hemen herkesin üzerinde ciddi şekilde kafa yorduğu ve biraz da abartıldığı, hatta Lehman Brothers II olarak lanse bile edilen Credit Suisse (CS) dün de günün en ateşli gündem maddesi olarak takip edildi. Hafta sonu üst düzey yetkililerinin yatırımcıları bankanın finansal durumunun sanıldığı gibi ‘sıkıntılı’ olmadığına ikna ederek geçirmesine rağmen, günün ilk yarısında panik satışları ile %12 gerileyen CS, otoritenin de katılımıyla detaylı bir yeniden yapılandırma çalışması içinde olduğunu ve bunun kısmı satış da olmak üzere Ekim sonunda tamamlanacağı yönünde haberin panik satışlarının bir noktada önüne geçmesi, hatta dün bültenimizde de değindiğimiz üzere konunun biraz abartıldığı görüşünün de günün iknici yarısından kabûl görmesi ile günü artıda tamamlamayı başardı.

Dün, küresel mali piyasaların günü baş döndürücü ama oldukça iyimser bir tempoda tamamladığını söylememiz gerekiyor. Yılın ilk 9 aylık dönemine dönüp de baktığımızda, %19 gerileyen Dow, %20 gerileyen Avrupa’nın en büyük şirketlerini takip eden STOXX600 endeksi, %23 gerileyen ABD’nin en büyük 500 şirketini takip eden S&P500 endeksi ve 2021 yılında risk iştahını göstergesi konumunda olan ABD’nin teknoloji borsası Nasdaq’ın %31 gerilemesi ardından, yılın son çeyreğine hisse senetlerinin ‘dipten al’ motivasyonu ile başladığını çok rahatlıkla söyleyebiliriz. ABD cephesinde borsalar dünkü günü %2 artışla tamamlarken asıl hareketin ise Borsa İstanbul Bankacılık endeksinde yaşandığını görüyoruz.

Dün bültenimizde belirttiğimiz üzere, son 13 günde %42 gerileyen ve pek çok olaya gebe olan Borsa İstanbul Bankacılık endeksi (XBANK), VİOP cephesinde Eylül ayı vadeli kontratların tamamlanması ardından yeni aya -yurtdışı piyasaların da yardımı ile- oldukça iyimser bir şekilde başladı. Elbette, gözden kaçırmamak gerekiyor ki, geçen hafta kamu bankalarının Rus ödeme sistemi Mir’den çıkması ardından dün Halkbank’a ABD Anayasa Mahkemesi’nde cezai dokunulmazlık için duruşma hakkı tanınması, bankacılık hisselerini daha da yukarıya taşıdı. Halkbank ve XBANK endeksi günü neredeyse %10 yukarıda tamamlarken, ana endekste yükseliş %6,7 seviyesinde gerçekleti. Her ne kadar son çeyreğe iyimser başlayan dünya ve Halkbank haberleri arkadan esen rüzgâr olsa da, USDTRY kuru 18,55 rekor seviyelerde salınmaya devam ederken, faiz cephelerinde ise anlamlı bir hareket olmadı.

Dün iyimser havanın yardımı ile, yüzü bir türlü gülmeyen kıymetli madenlere de alım geldiğini not edelim. Gümüşün ons fiyatı neredeyse çift haneli bir yükseliş kaydederek küresel risk iştahındaki toparlanmayı teyit etmek suretiyle 20,80 dolar seviyesine kadar yükseldi. Teknik bir bakış açısıyla, pandemi dönemi dibi olan 11,60 dolar ile sonrasında tepe olan 30 doların %50 düzeltme seviyesi 20,80’e takabûl ediyor. Seviyenin üzerinde olası bir haftalık kapanış, daha da yukarıda 22 dolar seviyesine doğru bir atağın önünü açabilir. Benzer bir şekilde, günlerdir artan jeopolitik riskler ile pusuda bekleyen altın da dün 1,685 dolar seviyesinde bulunan teknik direnç seviyesinin üzerine yükseldi. Haftalık kapanış müsade ederse, daha da yukarıda 1,760 dolar seviyesi radar menziline girebilir. Hisseler ve kıymetli madenler ralli yaparken, sahneye çıkamayan Bitcoin’in de bu hafta uzun bir süredir 20bin dolar etrafında dalgalandığı yatay seyrinden kurtulacağını düşünüyoruz!

Elbette, yukarıda toz pembe tadında kaleme aldığımız piyasa gelişmelerinin acaba büyük bir toparlanmanın arefesinden mi olduğumuz sorusunu gündeme taşıdığının fakındayız. Henüz bu noktada olunduğuna kesin bir kanaat getiremesek de, ABD’de dün açıklanan zayıf imalat sanayi verisi sonrasında FED’in agresif faiz artırımlarına artık ara vermesi gerektiği görüşünün de güç kazanmaya başlayacağını düşünüyoruz. Belki son bir doz 75 baz puan sonrasında da kenara çekilme.

Yeni gün başlangıcında Asya piyasalarında gösterge endeks Tokyo borsasının günü %2,6 yükselişle tamamla gayreti içinde olduğunu görüyoruz. ABD borsalarının vadeli işlemlerinde de %1’e varan yükseliş isteği korunuyor. Küresel mali piyasalarda iyimser havanın bugüne de taşındığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Mali piyasaların gündeminde bugün önemli bir veri görünmüyor.

 

 

iktisatbank.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler