Sosyal Medya

Borsa

Goldman Sachs:  Hisselerde ayı pazarı 2023’te daha da derinleşecek

GS 2023'te borsalar için karamsar

Goldman Sachs:  Hisselerde ayı pazarı 2023’te daha da derinleşecek

Goldman Sachs Araştırmanın “The Bear Market in Global Stocks is Forecast to Get Deeper in 2023” başlıklı 2023 tahmin raporuna göre, hisse senetlerindeki ayı piyasası 2023’te yerini daha umut verici sinyallere bırakmadan önce yoğunlaşacak.

“Küresel hisse senetlerinin MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi bu yıl yaklaşık %19 düştü. Hisse senetleri yazdan bu yana bir miktar yükselmiş olsa da, stratejistlerimiz bu ayı piyasası sırasında daha fazla oynaklık ve düşüş öngörüyor. Endeksler 2023’te en düşük seviyeye ulaşacak”, ifadesiyle başlıyor rapor.

Küresel hisse senedi stratejisti ve Avrupa makro araştırma birimi  başkanı Peter Oppenheimer, küresel hisse senedi piyasasını yönlendiren temel dinaniklerin  önemli ölçüde değiştiğini yazdı. Ekibin 2023 Görünüm Raporu’nda, önceki yılların tersine, sermaye maliyetinin önemli ölçüde arttığına ve gelecekte kâr etmesi beklenen hızlı büyüyen şirketlerin değerlemelerini vurduğuna dikkat çekildi. Büyük teknoloji şirketlerindeki kazançlar, analistlerin beklentilerinin gerisinde kaldı.

Yüksek faiz oranları ve emtia fiyatları, güvenilir karları ve nakit akışı olan yüksek kaliteli şirketleri daha cazip hale getirdi. Stratejistler, “Birçok sektörde geleneksel liderlerle  dijital olarak yeni giriş yapanlar arasında cazibe dengesi değişti” diye yazdı.  Artık, temettüleri yüksek, bilançoları güçlü (düşük kaldıraçlı) ve kar marjları yüksek şirketler tercih ediliyor.

Aynı zamanda, yatırımcılar kalıcı bir ayı piyasası ile baş etmek zorunda kalabilirler. Goldman Sachs’a  göre iki tür ayı pazarı var. İlki  yavaşlayan bir ekonomi ve yükselen faiz oranları tarafından yönlendirilen “döngüsel” satışlar. İkincisi ise,  bir varlık balonu veya olumsuz  şoklar tarafından yönlendirilen “yapısal” ayı pazarları. İçinde bulunduğumuz gerileme, genellikle 26 ay süren ve hisselerin toparlanması için 50 ay süren döngüsel bir dalgalanma. Bu türde, hisse senetleri genellikle %30 düşer ve döngü boyunca piyasa dibe ulaşmadan önce kısa rallilerle zig-zag yapar.

Stratejistlerin hisse senetlerinin daha da düşebileceğini düşünmesinin birkaç temel nedeni var. Değerlemeler bu yıl gerilesee, ultra-düşük faiz oranları yüzünden erişilen çok yüksek bir zirveden başladılar. Dünyanın dört bir yanındaki birçok hisse senedi piyasası düşük değerlemelerle işlem görse de, ABD hisse senetleri öyle değil – Amerikan hisse senedi değerlemeleri, 1990’ların sonundaki teknoloji balonunun zirvesiyle tutarlı seviyelerde.

 

Değerlemelerdeki farklılığın bir kısmı, muhtemelen ABD’deki ekonomik büyüme için (dünyanın diğer bölgelerine göre) daha iyi beklentiler ve farklı şirket kompozisyonuna sahip bir borsa ile açıklanabilir. Ancak bunu göz önünde bulundurarak bile GS  Wall Street Endekslerinin neden 20 yıllık ortalamayla aynı doğrultuda hareket ettiğini açıklamanın zor olduğunu söylüyor. Bu soru, özellikle büyük teknoloji firmalarının marjları baskı altındayken, işten çıkarmalar ve yatırımlarda düşüş başlarken geçerlidir. Ve bu arada, hükümet ve şirket tahvil getirileri, hisse senetlerine karşı rekabetçi bir alternatif haline gelecek kadar yükseldi.

 

Tarihsel olarak, hisse senedi almak için en iyi zaman, ekonomik büyümenin zayıf olduğu ancak dengelenmeye yaklaştığı zamandır. Ancak ekonomik  görünümün bu yılın sonlarında iyileşmesi beklenirken, bu henüz gerçekleşmedi. Goldman Sachs stratejistlerine göre “Zamanlama her şeydir”. “Hala kötüye giden zayıf bir ekonomi, daha az kötüye giden bir ekonomiden çok farklıdır.”

 

Goldman Sachs, Avrupa’da durgunluk öngörürken, ABD bir gerilemeden kıl payı kurtuluyor. Ancak, dünyanın en büyük ekonomisi büyümeye devam etmeyi başarsa bile, stratejistler, hisse senetleri dibe ulaşmadan önce yatırımcıların ABD’de daha yüksek bir resesyon olasılığını fiyatlamasının güçlü bir risk olduğunu söylüyor. Temel senaryoları, hisse başı kazançların 2023’te sabit kalması.

 

Faiz oranlarındaki zirve, hisse senetleri için yükseliş sinyali  olabilir. Bununla birlikte, GS, ABD’li politika yapıcıların enflasyonu kontrol altına almak için finansal koşulları daha sıkı tutmaya odaklanmaları nedeniyle, tahvil getirilerinin yükselmesi için hala alan olduğunu düşünüyor.

Ayrıca, merkez bankaları borçlanma maliyetlerini düşürmeye hazır olana kadar faiz oranlarının ne kadar yüksek kalacağı da belirsiz. Goldman Sachs’taki ekonomistler, 2023’te ABD Merkez Bankası’ndan herhangi bir faiz indirimi beklemiyor.

Bu arada yatırımcı pozisyonlanması, piyasanın henüz dip noktasına ulaşmadığının sinyallerini veriyor. Bazı göstergelere göre, yatırımcılar daha savunmacı duruşa geçip, portföylerini daha az risk alacak şekilde yeniden konumlandırdılar, ancak özellikle ABD’de hisse senedi fonlarına akış hala güçlü. Stratejistler, hisse senetleri dibe ulaşmadan öcne, yatırımcıların ayı piyasasına teslim olduklarına dair daha fazla işaret görmeyi bekliyor.

 

Goldman Sachs Research’e göre, küresel borsaların “umut” aşaması bu yılın sonlarında başlayabilir. Toparlanmalar genellikle, durgunluk sırasında  değerlemelerin tırmanmasıyla  başlar. Tarihsel olarak, dipten hemen sonra hisse senetlerine yatırım yapmak, hemen öncesinden daha iyidir: ortalama 12 aylık getiriler, dipten bir ay sonra, dipten bir ay öncesine göre daha yüksektir. Goldman Sachs stratejistleri, “Bu nedenle, potansiyel bir boğa piyasası geçişi için pozisyon almak için çok erken olduğunu düşünüyoruz” diye yazdı.

 

Mephisto’da bu hafta: Uzay gemisinde hanutçu  (Artunç Kocabalkan – Atilla Yeşilada)

 

Bhanu Baweja/UBS:  S&P500 dip yapmadı, global resesyon kapıda

 

AXA, ‘2022 Gelecek Riskleri Raporu’nu yayınladı: Ekonomik ve jeopolitik riskler küresel endişe yaratıyor!

 

 

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler