Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

FT Fed anketi:   Faizler 2023 sonuna kadar yükseltilecek

Fed 2023 yılı sonuna kadar faiz yükseltecek

FT Fed anketi:   Faizler 2023 sonuna kadar yükseltilecek

Salı günü toplanacak ABD Merkez Bankası Fed’in Para Politikası Kurulu FOMC’nin 75 baz puan faiz artırması bekleniyor. Fakat, geçtiğimiz hafta ABD’den gelen oldukça güçlü veriler sonrasında bazı piyasa katılımcıları 100 baz puan faiz artırımının olasılık dışı olmadığını vurguladı.  Vadeli işlemler piyasalarına göre, Eylül  kararı Fed’in son parasal sıkılaştırma hamlesi olmayacak.

Financial Times’ın “Initiative on Global Markets at the University of Chicago’s Booth School of Business” ortaklığı ile gerçekleştirdiği ekonomistler anketine göre, Fed politika faizi en az %4’e çıkacak ve 2023 sonuna kadar o düzeyde seyredecek. Halen Fed’in politika faizi %2.25- 2.50 arasında.

Ankete katılan 44 ekonomistten takriben %70’i Fed politika faizinin %4-5 arasında zirve yapacağını öngördü. %20 ise faizin daha da yükselmesi gerektiğini ifade etti.

Californiya Üniversitesi Irvine yerleşkesi profesörü Eric Swanson’a göre, FOMC henüz enflasyonla mücadele vaadini yerine getirmek için katlanacağı parasal sıkılaştırmanın dozunu tam kestiremedi. Swanson, politika faizinin %5-6 arasında gerçekleşeceğini tahmin etti.

 

Haberin orijinali için bu linki tıklayın

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler