Sosyal Medya

Döviz

Fed yetkilileri resesyon olasılığını benimsemeye başladı, piyasalar faiz artışı beklentilerini şekillendiriyor

Federal Rezerv’deki politika yapıcılar, yüksek enflasyonla mücadeleye hız veren merkez bankası faiz oranlarını beklenenin üzerinde yükseltmeye hazır olduğundan durgunluk olasılığını…

Fed yetkilileri resesyon olasılığını benimsemeye başladı, piyasalar faiz artışı beklentilerini şekillendiriyor

Federal Rezerv’deki politika yapıcılar, yüksek enflasyonla mücadeleye hız veren merkez bankası faiz oranlarını beklenenin üzerinde yükseltmeye hazır olduğundan durgunluk olasılığını değerlendirmeye başlıyor.

Fed Başkanı Jerome Powell, çarşamba günü Senato Bankacılık Komitesi’ne resesyon olasılığı sorulduğunda “Bu kesinlikle bir olasılık” dedi.

Powell açıklığa kavuşturdu: “Bu bizim amaçladığımız sonuç değil.”

Fed başkanının çarşamba günkü açıklamaları, Fed başkanının “[ekonomi] hakkında hiçbir verinin bir durgunluğa yakın veya savunmasız olduğunu göstermediğini” iddia ettiği Mayıs ayı başındaki yorumunun aksine duruyor.

Tondaki değişiklik, Fed içinde, enflasyonu düşürmenin maliyetinin ekonomik büyümede ve potansiyel iş kayıplarında bir düşüş olabileceğine dair görünen endişelerin altını çiziyor.

Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, Çarşamba günü Yahoo Finance’e verdiği röportajda, ekonomik büyümenin “birkaç olumsuz çeyreğine sahip olabiliriz” dedi.

“Resesyon” tanımı, yatırımcılar tarafından genellikle negatif ekonomik büyümenin arka arkaya iki çeyreği olarak adlandırılır. 2022’nin ilk çeyreğinde yıllık bazda reel GSYİH daralması %1,5 olarak gerçekleşti. İkinci çeyrek büyümesine ilişkin ilk okumanın temmuz ayı sonunda yapılması bekleniyor.

Durgunlukları “resmileştirmekten” sorumlu olan Ulusal Ekonomik Araştırmalar Bürosu, bir durgunluk ilan ederken gerçek GSYİH rakamlarının ötesine baktıklarını açıklığa kavuşturuyor. NBER, diğer ekonomik değişkenlerin yanı sıra reel gelire, istihdama bakıyor.

Powell Çarşamba günü Kongre’ye verdiği demeçte, “Hedefimiz, işgücü piyasasını hala güçlü tutarken %2 enflasyon elde etmektir” dedi.

‘Sert iniş’ yok

Her ne kadar Fed resesyon olasılığını benimsiyor olsa da, Fed “sert bir iniş” veya ekonomide ani bir dönüş beklemiyor.

Çarşamba günü, Harker, %4’ten “önemli ölçüde” daha yüksek bir işsizlik oranının “sert iniş” e işaret edeceğini söyledi. İşsizlik oranı mayıs ayı itibariyle nispeten düşük bir seviyede %3,6 idi.

Geçen hafta yayınlanan ekonomik projeksiyonlarda, Fed’in politika belirleme komitesinin medyan üyesi, merkez bankasının enflasyonu 2024 yılına kadar %2,2’lik bir orana düşürebileceğini ve işsizlik oranının sadece %4,1’e yükselebileceğini tahmin ediyor.

Geçen hafta gazetecilerle konuşan Powell, Fed’in “bir durgunluğa neden olmaya çalışmadığını” söyledi ve politikasının “insanları işten çıkarmaya çalışmadığını” da sözlerine ekledi.

Fed’in tahminlerinin merkezinde: kısa vadeli faiz oranlarının gelecek yıl yaklaşık %3,8’e yükseltilmesi, mevcut yaklaşık %1,6’lık seviyeden çoklu faiz artışlarını temsil edecek.

Fed, borçlanmayı daha pahalı hale getirerek, talebi ılımlılaştırmayı umuyor. Harker çarşamba günü yaptığı açıklamada, ekonomide talep yumuşamasına dair bazı belirtileri görmeye başladığını söyledi.

Dahası, Powell çarşamba günü milletvekillerine verdiği demeçte, Fed politikasının talebi aniden frenleyemeyeceğini ve faaliyet durma noktasına gelirken şirketleri işgücünü azaltmaya zorlayamayacağını söyledi. Powell, “Talep artışını düşürmeye çalışıyorum, talebin aslında düşmesi gerektiğini bilmiyoruz, bu da bir durgunluk olur” dedi.

Richmond Fed Başkanı Tom Barkin de benzer şekilde salı günü yaptığı açıklamada, iki arka arkaya negatif GSYİH büyümesi olmadan bir yavaşlamanın mümkün olduğunu savundu.

Barkin, “Faaliyette feci bir düşüş gerektirmek zorunda değil” diyerek, Ukrayna’daki savaşla ilgili olumlu gelişmelerin ve Çin’deki kapanmaların tedarik zinciri engellerini kaldırabileceğini ve enflasyonist baskıları hafifletebileceğini de sözlerine ekledi.

Ancak Fed’in geçen hafta 1994’ten bu yana yaptığı en büyük hamle olan faiz oranlarını %0,75 oranında yükseltmek için harekete geçmesiyle, Fed’in son 11 sıkılaştırma döngüsünün 8.’sinin bir miktar resesyona yol açması nedeniyle, Fed’in resesyona girme ihtimalinin daha yüksek olduğuna dair endişeler artıyor.

Yine de, bazı Fed yetkilileri tarihin mevcut koşullarda bir rehber olduğuna ikna olmuş değiller.

Harker’ın çarşamba günü Yahoo Finance’e söylediği gibi: “Bu benzersiz, ancak bence bunu kabul etmeli ve tarihsel bir örneğe dayanarak değil, gördüklerimize dayanarak politika uygulamalıyız.”

Reuters anketi: Fed, Temmuz ayında 75 baz puan, Eylül ayında 50 bps faiz artıracak

Reuters tarafından ankete katılan ekonomistlere göre, Federal Rezerv temmuz ayında 75 baz puanlık bir faiz artırımı daha yapacak, ardından eylül ayında yarım puanlık bir artış yapacak ve en erken Kasım ayına kadar çeyrek yüzde puanlık hareketlere geri dönmeyecek.

17-21 Haziran Reuters anketinde, ekonomistlerin yaklaşık dörtte üçü, 91 kişiden 67’si, temmuz ayında 75 baz puanlık bir ABD faiz artışı bekliyor. Bu, Fed fon oranını %2,25 -% 2,50 aralığına, kabaca Fed’in ekonominin ne teşvik edildiğini ne de kısıtlanmadığını tahmin ettiği nötr seviyeye getirecek.

Güçlü bir çoğunluk, merkez bankasının politika faizini Eylül ayında 50 baz puan daha artırmasını beklerken, Kasım ayında 25 mi yoksa 50 baz puan mı artıracağı konusunda görüş ayrılığı yaşanıyor. Çoğunluk, Fed’in Aralık toplantısında faiz oranlarını 25 baz puan artırmasını bekliyor.

Bu, Fed fon oranını bu yılın sonuna kadar %3,25 -%3,50 aralığına çıkaracak ve sadece iki hafta önce yayınlanan bir ankette düşünülenden 75 baz puan daha yüksek olacak.

Yahoo Finance

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler