Sosyal Medya

Döviz

Fed tutanakları miktarsal sıkılaştırmayla beraber daha erken faiz artışının kapısını açtı

Federal Rezerv yetkilileri, güçlenen ABD ekonomisi ve daha yüksek enflasyonun beklenenden daha erken ve daha hızlı faiz artışlarına yol açabileceğini…

Fed tutanakları miktarsal sıkılaştırmayla beraber daha erken faiz artışının kapısını açtı

Federal Rezerv yetkilileri, güçlenen ABD ekonomisi ve daha yüksek enflasyonun beklenenden daha erken ve daha hızlı faiz artışlarına yol açabileceğini belirtirken, bazı politika yapıcılar da kısa süre sonra bilançoyu küçültmeye başlamayı tercih ediyor.

ABD merkez bankasının politika belirleyicisi Federal Açık Piyasa Komitesi’nin 14-15 Aralık Çarşamba günü toplantısına ilişkin yayınlanan tutanaklara göre, “Katılımcılar genel olarak, ekonomi, işgücü piyasası ve enflasyona ilişkin bireysel görünümleri göz önüne alındığında, daha agresif bir enflasyonla mücadele duruşuna dönerek federal fon oranının katılımcıların önceden tahmin edilenden daha erken veya daha hızlı bir hızda artırılmasının garanti edilebilir hale gelebileceğini belirttiler.”

Tutanaklarda, “Bazı katılımcılar, federal fon oranını yükseltmeye başladıktan kısa bir süre sonra Federal Rezerv’in bilançosunun boyutunu nispeten azaltmaya başlamanın uygun olabileceğini de belirttiler.” ifadesi yer alıyor.

S&P 500 hisse senedi endeksi tutanakların açıklanmasının ardından düşük seansa dokunurken, Hazineler kayıplarını uzattı ve dolar endeksi düşüşünü yavaşlattı.

Aralık ayındaki toplantının sonunda FOMC, enflasyondan kaynaklanan artan riskleri gerekçe göstererek Fed’in tahvil alım programını kasım ayı başındaki bir önceki toplantıda belirtilenden daha hızlı bir hızda kapatacağını duyurdu. Yeni program, merkez bankasını alımları mart ayında sonuçlandırması yolunda ilerliyor.

Tahminler

Toplantıdan sonra yayınlanan tahminlere göre, Fed yetkilileri de bu yıl faizleri yükseltmeye başlamaları gerektiğini oybirliğiyle beklemekteler. Bu, o zamanlar FOMC’nin aynı konuda eşit olarak bölündüğünü gösteren Eylül ayındaki bir önceki tahmin turundan önemli değişime işaret etti.

Yatırımcılar, vadeli işlemlere göre göre Fed’in mart ayında faiz oranlarını yükseltmeye başlamasını bekliyorlar. Tutanaklar ise, neredeyse iki yıl süren sıfıra yakın borçlanma maliyetlerinin ardından kalkışın zamanlaması konusunda açık bir rehberlik sağlamıyor.

Fed yetkilileri, merkez bankasının 8,8 trilyon dolarlık bilançosunun normalleşmesine ilişkin konularda personelden bilgilendirme aldı. 2010’lardaki son faiz artışı döngüsü sırasında Fed, varlıkları azaltmaya başlamak için kalkışın ardından neredeyse iki yıl beklemişti.

Tutanaklarda, bu sefer “katılımcıların bilanço küçültmeye uygun zamanlamanın büyük olasılıkla politika faizinin kaldırılması ardından komitenin önceki deneyiminden daha yakın olacağına karar verdiği” belirtildi.

Buna ek olarak, “bazı katılımcılar normalleşme süreci üzerinde önemli miktarda bilanço küçülmenin uygun olabileceğine karar verdi.”

Tahvil piyasasında satışlar arttı

Federal Rezerv’in son toplantı tutanaklarının açıklanmasının ardından ABD tahvillerindeki satış hızlandı.

10 yıllık tahvillerin getirileri en son nisan ayında görülen bir seviye olan %1.787’ye kadar yükseldi ve gecelik swap piyasaları Fed’in Mart ayındaki toplantısında 25 baz puanlık bir faiz artışı olasılığını %80 ihtimalle fiyata taşıdı.

Tutanaklar, politika yapıcıların ilk faiz artışının ardından kısa bir süre sonra bilançoyu küçültmeye başlamayı da tartıştıklarını gösterdi. Bu da piyasada olan etkilerin sertleşeceğini anlatıyor.

BlackRock Inc.’in Amerika temel sabit gelir başkanı Bob Miller, “Fed’i izleyenler için, bilanço küçültmenin ne zaman gerçekleşip gerçekleşmeyeceği net olmalıdır” dedi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler