Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Fed tutanakları:  En kötüsüne hazır olun

Fed FOMC’nin  Ocak’ta gerçekleşen toplantısının detaylı tutanakları açıklandı. Metne göre, Komite üyeleri arasında faiz artırımlarının hızla başlatılması ve eş zamanlı…

Fed tutanakları:  En kötüsüne hazır olun

Fed FOMC’nin  Ocak’ta gerçekleşen toplantısının detaylı tutanakları açıklandı. Metne göre, Komite üyeleri arasında faiz artırımlarının hızla başlatılması ve eş zamanlı olarak bilançonun da “kararlı” adımlarla daraltılması yönünde fikir birliği var. Hala Ukrayna Krizi’nin sonunu görmeye çalışan yatırımcılar tutanaklara tepki vermedi. Çarşamba akşamı Wall Street’te DJ30 ve NASDAQ  bir tık düşerken, S&P500 artıda kapattı, günlük prim %0.09. Bu sabah Nikkei225 dışında Asya borsalarında temkinli alımlar var.

FOMC üyeleri enflasyonun pandemiden etkilenen sektörlerin ötesine taştığını not etti. Komitede yüksek enflasyon ve aşırı gevşek para politikasının yarattığı finansal istikrar riskine vurgu yapıldı. Yine de bir çok üye parasal sıkılaştırmada temkinli davranılması taleplerini dile getirdi.

 

Bilanço daraltma hususunda şu ifadeler metinde yer aldı:  Üyeler yükselen enflasyon riski ışığında Fed   bilançosunun bir an önce ve hızlı biçimde daraltılması gerekliliğinde uzlaştı.

 

CNBC.com’a konuşan Street Global Advisors baş ekonomisti Simona Mocuta  “Tutanaklarda sürpriz yoktu. Ton oldukça yumuşaktı. Yatırımcılar Fed’in dikkatli adımlar atacağın düşünüyor” ifadesini kullandı. Nitekim tutanakların açıklanmasından sonra vadeli işlemlerde yıl sonu Fed politika faizi fiyatlaması %1.75’e geriledi.

Öte yanda, ABD 10 yıl vadeli devlet tahvilinin getirisi %2.03’te kaldı. Perakende satışların gücü getirileri yüksek tutarken, Fed’in Mart toplantısı sonrası getirilerin %2.25  düzeyine  yükselmesi beklentisi var.

 

ABD ekonomisi güçlü seyre devam: Perakende satışlar 10 ayın zirvesinde

Dünya Bankası: Gelişmekte olan ülkeler artan riskler ile karşı karşıya

 

FÖŞ yazdı:  Petrol fiyatı $100 olursa….

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler