Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Euro Bölgesi’nde resesyon riski yükseliyor, enflasyon beklentileri ECB tahminlerinin üzerinde

Avrupa Merkez Bankası üyesi ve Litvanya MB Başkanı Gediminas Simkus, Euro Bölgesi’nde resesyon olasılığının artmakta olduğunu, ancak enflasyonun yüksek olmaya…

Euro Bölgesi’nde resesyon riski yükseliyor, enflasyon beklentileri ECB tahminlerinin üzerinde

Avrupa Merkez Bankası üyesi ve Litvanya MB Başkanı Gediminas Simkus, Euro Bölgesi’nde resesyon olasılığının artmakta olduğunu, ancak enflasyonun yüksek olmaya devam ettiği ortamda faizleri artırmaya devam etmek gerektiğini söyledi.

ECB’nin projeksiyonlarının 2023’te enflasyonun yüzde 5,5 gerileyeceğini öngördüğüne de dikkat çeken Simkus, ancak hazırlanan modellerin tek seferlik şokların etkilerini hesaplamakta zorlandıklarını savundu.

Simkus, “Euro Bölgesi’nin teknik bir resesyona girme olasılığı büyüdü” diye konuştu.

ECB Anketi’nden beklenmedik sonuç

Avrupa Merkez Bankası’nın Profesyonel Tahminciler Anketi’nde enflasyon beklentileri ECB’nin kendi tahminlerinin üzerinde gerçekleşti.

Ankette 2023 yılı için enflasyon beklentisi, ECB’nin kendi projeksiyonundaki yüzde 5,5’in üzerine çıkarak yüzde 5,8 oldu. 2024 yılı için enflasyon tahmini de ECB’nin yüzde 2,3 olan beklentisinin üzerinde yüzde 2,4 olarak gerçekleşti.

ECB yaptığı değerlendirmede, “Yukarı yönlü revizyonlar yüksek petrol dışı enerji fiyatlarının ve gıda fiyatlarının bir kombinasyonunu yansıtıyor” denildi.

Anket, enflasyonun 2027’de yüzde 2,2’ye gerilemesinin beklendiğini de ortaya koydu. 3 ayönceki ankette de 2027 enflasyon beklentisi yüzde 2,2 olmuştu.

 

 

 

 

foreks.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler