Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Euro Bölgesi enflasyonu tüm zamanların zirvesinde: Rus petrol ambargosu daha da artıracak

Euro Bölgesi’nde enflasyon nisandaki %7,4 seviyesinden mayısta %8,1’e çıkarak rekor kırdı. TÜFE’de aylık %0,8 artış beklentinin çok üzerinde gerçekleşti. Bölge ülkelerinden Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya’da da…

Euro Bölgesi enflasyonu tüm zamanların zirvesinde: Rus petrol ambargosu daha da artıracak

Euro Bölgesi’nde enflasyon nisandaki %7,4 seviyesinden mayısta %8,1’e çıkarak rekor kırdı. TÜFE’de aylık %0,8 artış beklentinin çok üzerinde gerçekleşti.

Bölge ülkelerinden AlmanyaFransaİtalya ve İspanya’da da enflasyon tarihi yüksek seviyelere çıktı.

Ağustos ayında %3 seviyesini aşan enflasyon ocakta %5’i geçti ve son 5 aylık dönemde yükselişini hızlandırarak %8,1 ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Bu hızlı yükselişte enerji fiyatlarındaki artışın her alanda maliyeti artırması ve tüketimin devam etmesi etkili oluyor.

Üretim, yükselen girdi fiyatları ve yenilenen tedarik zinciri sorunları nedeniyle yavaşlama eğiliminde.  Bu arada, AB’nin Rus petrolüne yönelik yasağı, savaşın buğday ve gübre arzını kesintiye uğratmasıyla yükselen fiyatlar üzerindeki baskıyı daha da artırma riski taşıyor.

Mevcut enflasyonun Avrupa Merkez Bankasının orta vadede %2 enflasyon hedefinin çok üzerinde olması bankanın Temmuz’dan önce bir adım atma olasılığını da güçlendirdi.

Yetkililerden gelen açıklamalar Temmuz ayında kademeli bir faiz artışına işaret ediyor, fakat enflasyondaki sert bozulmaya geç ve sınırlı kalınan adımın da etkisiz olacağı düşünülüyor.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler