Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Dikkat: Avrupa’nın en büyük ekonomileri hızla yavaşlıyor, Euro Bölgesi tüketici güveni zayıflıyor

Avrupa’nın en büyük iki ekonomisindeki büyüme, üreticilerin talep kıtlığından, giderek gerilen tedarik zincirlerinden ve yükselen fiyatlardan mustarip olmaları nedeniyle keskin…

Dikkat: Avrupa’nın en büyük ekonomileri hızla yavaşlıyor, Euro Bölgesi tüketici güveni zayıflıyor

Avrupa’nın en büyük iki ekonomisindeki büyüme, üreticilerin talep kıtlığından, giderek gerilen tedarik zincirlerinden ve yükselen fiyatlardan mustarip olmaları nedeniyle keskin bir şekilde yavaşladı.

Almanya ve Fransa’daki Covid-19 kısıtlamalarının gevşetilmesinden kaynaklanan ilk artışın aşınmasıyla birlikte, faaliyet göstergeleri Haziran ayında beklenenden daha fazla düştü. S&P Global tarafından yapılan anketlere göre, yeni siparişler gibi her iki ülkede de üretim çıktısı daraldı.

Servis sağlayıcılar da benzer bir durumda, koronavirüs kilitlenmelerinin aşamalı olarak kaldırılmasından kaynaklanan artışın ardından faaliyetlerde soğuma belirgin.

S&P Global ekonomisti Phil Smith perşembe günü yaptığı açıklamada, “Almanya ekonomisi, virüsle ilgili kısıtlamaların hafifletilmesinden kazanılan tüm ivmeyi neredeyse kaybetti” dedi. “Ancak endişenin en büyük nedeni, talepteki geniş tabanlı bir düşüş.”

Raporlar, şimdilik, ekonomik faaliyetin yılın başlarında biriken iş yükleri tarafından bir dereceye kadar desteklenmekte olduğuna işaret ediyor. Ancak dünya ekonomisinin karşı karşıya olduğu zorlukların çeşitliliği, ufukta bir durgunluk olduğuna dair endişelere yol açtı.

Bu korkular, Avrupa Merkez Bankası’nın temmuz ayında on yıldan uzun bir süredir ilk kez borçlanma maliyetlerini artırmaya başlamasıyla birlikte yükselen faiz oranlarıyla körükleniyor.

S&P Global, bu zorlu ortamda Almanya ve Fransa’nın, şirketlerin personel ihtiyaçlarını yeniden gözden geçirmeye başlamasıyla istidan büyümesinin yavaşladığını söyledi.

Euro Bölgesi tüketici güveni pandemiden bu yana en kötü seviyeye geriledi

Euro bölgesi tüketici güveni, yükselen enflasyonun satın alma gücüne yük oluşturması ve hanehalklarının Rusya’nın Ukrayna’daki savaşının zincirleme etkilerinden endişe duyması nedeniyle pandeminin ilk aylarından bu yana en düşük seviyesine yaklaştı.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler