Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

BAE, yarınki toplantı öncesi OPEC+’dan Rusya’ya destek sinyali verdi

Birleşik Arap Emirlikleri, hükümetler Moskova’nın Ukrayna’yı işgalini kınarken ve alıcılar kargolarından kaçınırken bile, Rusya’nın OPEC+’taki rolünün devam ettiğini onayladı. Birleşik…

BAE, yarınki toplantı öncesi OPEC+’dan Rusya’ya destek sinyali verdi

Birleşik Arap Emirlikleri, hükümetler Moskova’nın Ukrayna’yı işgalini kınarken ve alıcılar kargolarından kaçınırken bile, Rusya’nın OPEC+’taki rolünün devam ettiğini onayladı.

Birleşik Arap Emirlikleri Enerji Bakanı Suhail Al-Mazrouei bu hafta Dubai’de düzenlenen bir konferansta yaptığı konuşmada, “Rusya’nın OPEC ve müttefiklerinin önemli bir üyesi olduğunu ve grupta kalma olasılığının yüksek olduğunu söyledi. “Bu devam edecek bir ittifaktır; bu ihtiyacımız olan bir ittifaktır.”

OPEC+ lideri Suudi Arabistan şimdiye kadar uluslararası boykotun etkilediği Rus ham petrol arzının kısmen yerini almak için daha fazla üretim yaparak Moskova ile ilişkileri koparma baskısına direndi. Grubun buluşmasına birkaç gün kala BAE’den gelen yorumlar, Ukrayna’nın işgali konusundaki jeopolitik çalkantılara rağmen Rusya’nın birlik içinde kalacağının bir başka işareti.

Grup, 31 Mart’ta toplandığında mütevazı bir arz artışını daha gözden geçirecek. Mazrouei pazartesi günü yaptığı açıklamada, ittifakın “piyasa dengelenirse ve kaynaklar piyasadaysa kaynak eklemeyeceğini” söyledi. Bakan, OPEC+’ın siyasetten ayrı kalması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Bakan ın yorumları, BAE’ nin Washington büyükelçisinin bu ayın başlarında OPEC+ tarafından daha fazla ham petrol pompalama çağrılarına kulak verilmesi gerektiğini önermesi sonrasında Biden yönetimi için bir hayal kırıklığı olabilir.

Perşembe günkü toplantı ilginç bir detay da var: BAE tarafından aranan yeni, daha yüksek çıkış taban enerji hatlarının devreye girdiği ilk toplantı olması. Mazrouei, BAE’nin kendisi için zaten kararlaştırılan seviyenin ötesinde daha yüksek bir kota peşinde olmadığını söyledi.

OPEC, 60 yıllık tarihinde kendi üyeleri arasındaki savaşlar da dahil olmak üzere birçok çatışma dönemini atlattı. 2016 yılında kartel, rakibi Rusya’nın liderliğindeki grupla üye olmayanlarla bir ortaklık kurdu.

Son toplantısında grup, kademeli üretim artışları planına bağlı kalmaya karar vermeden önce piyasayı incelemek için sadece 13 dakika harcadı. Yüksek fiyatların ana nedeni olan Rusya’nın Ukrayna’daki savaşı hakkında bir tartışma yapılmadı.

Geniş petrol piyasası, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in komşusuna yönelik saldırısına bölünmüş bir tepki verdi.

TotalEnergies SE ve Shell Plc gibi büyük petrol şirketleri, Moskova ile ilişkilere yönelik yaptırımlar ve saldırganlığı nedeniyle Rusya’dan ham petrol alımlarını azaltıyor. Bununla birlikte, Çin’in petrol rafinerileri, ülkenin arzı piyasaya sızmaya devam ederken, gizlice ucuz Rus ham petrolü satın alıyor. Hindistan da benzer şekilde alımları artırıyor.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler