Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Almanya Ekonomisi: Alman ekonomisini durgunluğun eşiğinde

2021’de Almanya’nın GSYİH büyümesi %2,7. Küresel tedarik zinciri endüstriyel faaliyetleri felç ederken hayal kırıklığı yaratan bir performans. Yıllık rakamlar, 2021’in…

Almanya Ekonomisi: Alman ekonomisini durgunluğun eşiğinde

2021’de Almanya’nın GSYİH büyümesi %2,7. Küresel tedarik zinciri endüstriyel faaliyetleri felç ederken hayal kırıklığı yaratan bir performans. Yıllık rakamlar, 2021’in son çeyreğinde ekonomideki daralmayı maskeliyor ve ekonominin yıl sonunda düpedüz bir resesyona girmesi riskinin yüksek olduğunu vurguluyor.

Salgın sırasındaki en büyük mali teşvik paketlerinden birine rağmen, Alman ekonomisi 2021’de hayal kırıklığına uğradı. Küresel tedarik zinciri sürtüşmeleri endüstriyel faaliyetleri felç etti ve ekonomik faaliyeti yavaşlattı. Sonuç olarak ve yeni açıklanan verilere göre, Alman ekonomisi 2020’de %-4,6’dan 2021’de %2,7 büyüdü. Mevcut aylık bilgilere ve istatistik kurumu tarafından yapılan açıklamaya göre, ekonomi 2021’in dördüncü çeyreğinde küçüldü. Sonuç olarak, ekonominin kriz öncesi seviyesine dönmesi 2022’nin ikinci çeyreğine kadar sürebilir.

Şimdi durgunluk, sonra büyüme şampiyonu?

2021 yılındaki %2,7 ile Alman ekonomisi avro bölgesinde büyümenin gerisinde kalanlardan biri. Kriz boyunca en büyük mali teşvik paketlerinden birine rağmen, ekonomi ilk veya en güçlü ekonomilerden biri olarak ortaya çıkmadı. Ancak geride kalanların temel nedeni mali politikanın verimsizliği değil, küresel tedarik zinciri sürtüşmeler. Başka hiçbir Avro Bölgesi ülkesi, tedarik zinciri sorunlarından Alman ekonomisi kadar sıkıntı çekmedi. Endüstriyel üretim, zengin bir şekilde doldurulmuş sipariş defterlerine ve çok düşük stoklara rağmen, geçen yıl ilkbahardan bu yana durgunlaştı. 2021’de hayal kırıklığı yaratan zayıf bir büyüme performansının iyi tarafı, ekonominin temelde sağlıklı olması ve salgınla ilgili kısıtlamalar kaldırıldığında ve küresel tedarik zinciri sorunları azaldıktan sonra, endüstriyel faaliyet ve bununla birlikte tüm ekonominin yeniden canlanacak olması.

En son gelişmeleri kapsayan bugünkü GSYİH verileri, ekonominin 2021’in dördüncü çeyreğinde marjinal olarak küçüldüğünü ima ediyor. Her halükarda ve beklendiği gibi, salgının dördüncü dalgası, yıl sonuna doğru perakende, konaklama ve eğlence sektörlerindeki kısıtlamaların yanı sıra devam eden tedarik zinciri sürtüşmeleri, genel olarak daha yüksek enflasyon ve özellikle daha yüksek enerji ve emtia fiyatları Alman ekonomisini durgunluğun eşiğine getirdi.

İleriye baktığımızda, Omicron’un sağlık etkileri önceki Covid varyantlarından daha az şiddetli görünse bile, daha bulaşıcı olması Alman ekonomisi için kısa vadeli görünüme yük oluşturacak. Olağandışı yüksek hastalık verileri zaten tek başına ekonomik faaliyeti yavaşlatacak. Devam eden bu kısıtlamalara, önümüzdeki aylarda daha yüksek enerji ve üretici fiyatlarının tüketicilere aktarılacak olması, küresel tedarik zinciri sıkıntılarının ancak Çin Yeni Yılı’ndan sonra önemli ölçüde azalmaya başlayacak olması ve Alman ekonomisinin resesyonla flört edeceği açık.

Sonuç olarak, bugünkü veriler Alman ekonomisinin 2021’in son çeyreğinde küçüldüğünü gösteriyor. Yakın vadede herhangi bir iyileşme olması pek olası olmadığı için, ekonomi 2022’nin ilk çeyreğini bir kez daha daralma ve resesyonla geçirme riski taşıyor. Tek iyi tarafı, büyümenin kış aylarından sonra güçlü bir şekilde toparlanması beklentisi. Almanya 2022’de hem resesyon ve büyüme şampiyonu olabilir mi? Mümkün görünüyor.

ING

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler