Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

AFP:  2023’te dünya ekonomisini daha fazla acı ve göz yaşı bekliyor

2022 yılının pandemiden sonra dünya ekonomisi için düze çıkma yılı  olması gerekiyordu. Bunun yerine 2022’ye yeni bir savaş, rekor enflasyon…

AFP:  2023’te dünya ekonomisini daha fazla acı ve göz yaşı bekliyor

2022 yılının pandemiden sonra dünya ekonomisi için düze çıkma yılı  olması gerekiyordu.

Bunun yerine 2022’ye yeni bir savaş, rekor enflasyon ve iklim bağlantılı felaketler damgasını vurdu. Tarihçi Adam Tooze tarafından popüler hale getirilen bir terim olan “polikriz” yılıydı.

 

2023’te daha fazla acı ve göz yaşına hazır olun

 

Amsterdam Üniversitesi’nde makroekonomi profesörü Roel Beetsma, “Yüzyılın başından beri krizlerin sayısı arttı” dedi.

Beetsma, AFP’ye verdiği demeçte, “İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana hiç bu kadar karmaşık bir durum görmemiştik” dedi.

 

2020’deki Covid kaynaklı ekonomik krizin ardından, 2021’de ülkeler karantinalardan veya diğer kısıtlamalardan çıktıkça tüketici fiyatları yükselmeye başladı.

 

Merkez bankacıları, ekonomiler normale döndükçe yüksek enflasyonun geçici olacağı konusunda ısrar ettiler. Ancak Rusya’nın Şubat ayı sonlarında Ukrayna’yı işgal etmesi, enerji ve gıda fiyatlarının yükselmesine neden oldu.

 

Ücretler enflasyona ayak uyduramadığı için birçok ülke artık yaşam maliyeti sıkıntıları boğuşuyor ve hane halkı daralan bütçeleriyle harcamalarında zor seçimler yapmaya zorlanıyor.

Frankfurt Noel pazarındaki standından konuşan  Nicole Eisermann, “Kremadan şaraba ve elektriğe kadar her şey daha pahalı hale geldi” dedi.

 

Merkez bankaları 2022 boyunca enflayosnun peşinden koştu. Dört nala koşan enflasyonu dizginlemek amacıyla  faiz oranlarını beklenmedik hızda yükseltmeye başladılar. Yükselen borçlanma maliyetleri ekonomik faaliyetin yavaşlaması anlamına geldiğinden ülkeleri derin resesyona sürükleme riskini beraberinde getirdi.

 

Enflasyon sonunda Amerika Birleşik Devletleri’nde ve avro bölgesinde yavaşlamaya başladı—velakin…

 

Tüketici  harcama iştahını yitiriyor

 

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’ne göre (OECD), G20 gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerdeki tüketici fiyatlarının dördüncü çeyrekte yüzde 8’e ulaşması ve gelecek yıl yüzde 5,5’e düşmesi bekleniyor.

 

OECD, hükümetleri hane halkını rahatlatmak için  bütçeden yardım sağlamaya teşvik ediyor.

 

Bruegel düşünce kuruluşuna göre, 27 ülkeden oluşan Avrupa Birliği’nde tüketicileri yüksek enerji fiyatlarından korumak için bugüne kadar 674 milyar Euro (704 milyar dolar) ayrıldı.

 

Avrupa’nın en büyük ekonomisi ve enerji arzında en çok Rusya’ya bağımlı olan Almanya, bu toplamın 264 milyar Euroluk kısmını oluşturuyor.

 

EY danışmanlığı tarafından yapılan bir ankete göre, her iki Almandan biri artık yalnızca temel ihtiyaç maddelerine harcama yaptığını söylüyor.

 

ABD Merkez Bankası  (Fed) başkanı Jerome Powell geçen hafta faiz artırımlarının “Aralık ayında” “en kısa sürede” yavaşlayabileceğinin sinyalini vermesine rağmen, artan faiz oranları şimdiden  tüketici ve işletmelere zarar verdi.

 

Üstelik Powell, fiyat istikrarını yeniden sağlamak için politikanın muhtemelen bir süre daha sıkı kalması gerekeceği konusunda uyardı.

 

Avrupa Merkez Bankası başkanı Christine Lagarde ise Avrupa Merkez Bankası’nın sıkılaştırma politikasını sürdüreceğine dair net bir sinyal göndererek, Euro-bölgesi enflasyonunun henüz zirveye ulaşmadığını söyledi.

 

Ekonomistler, Almanya’nın ve bir diğer büyük Euro-bölgesi ekonomisi olan İtalya’nın resesyona girmesini bekliyor. İngiltere ekonomisi zaten küçülüyor. Derecelendirme kuruluşu S&P Global, 2023’te bölge için durgunluk öngörüyor.

 

Ancak Uluslararası Para Fonu (IMF), dünya ekonomisinin 2023’te yüzde 2,7 büyüyerek büyümesini bekliyor. OECD yüzde 2,2 büyüme öngörüyor.

 

Bu arada koronavirüs pandemisi, küresel ekonomi için bir bilmece olmaya devam ediyor.

 

Çin’in Sıfır Covid politikası dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde büyümeyi kısıtladı.  Beijing ülke çapındaki protestoların ardından kısıtlamaları gevşetmeye başladı, fakat Covid’de esnekliğin bedeli üretim ve ihracatı örseleyen geniş çaplı bir salgın olabilir.

 

2022’nin en büyük sürprizi: İklim değişiminin maliyetleri belirginleşti

 

Ancak Beetsma için en büyük kriz, “ağır çekimde süregelen” iklim değişikliği.

 

Reasürans devi Swiss Re’ye göre, doğal ve insan kaynaklı felaketler 2022’de şu ana kadar 268 milyar dolarlık ekonomik kayba neden oldu. Yalnızca Ian Kasırgası tahmini olarak 50-65 milyar dolarlık bir sigortalı zarara mal oldu.

 

Pakistan’daki seller bu yıl 30 milyar dolarlık hasara ve ekonomik kayba neden oldu.

 

Hükümetler, Kasım ayında Mısır’da düzenlenen Birleşmiş Milletler iklim görüşmelerinde (COP27), doğal afetlerden harap olmuş savunmasız gelişmekte olan ülkelerin maruz kaldığı kayıpları karşılamak için bir fon oluşturma konusunda anlaştılar.

 

Ancak COP27 zirvesi, sera gazı emisyonlarını azaltma ve küresel ısınmayı yavaşlatma ihtiyacına rağmen, fosil yakıtların kullanımının aşamalı olarak kaldırılmasına yönelik yeni taahhütler olmadan sona erdi.

 

Beetsma, “Bu akut bir kriz değil, çok uzun vadeli, uzun süreli bir kriz” dedi. “Yeterince hızla mücadeleye geçmezsek, iklim değişkliği bizi benzeri görülmemiş bir ölçekte vuracak.”

 

Kaynak: © 2022 AFP

 

Türkiye böyle fakirleşme görmedi! & 2022 karnesi: çok kötü | Atilla Yeşilada

 

FÖŞ yazdı:  Pandemi çağında ekonomi

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler