Sosyal Medya

Döviz

ABD’nin Rusya yaptırımları şekilleniyor: Batıdan borç alması- batıyla ticaret yapması engellenecek

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya-Ukrayna krizine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Biden, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik adımlarını “işgalin başlangıcı” olarak nitelendirerek, Rusya’ya yönelik…

ABD’nin Rusya yaptırımları şekilleniyor: Batıdan borç alması- batıyla ticaret yapması engellenecek

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya-Ukrayna krizine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Biden, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik adımlarını “işgalin başlangıcı” olarak nitelendirerek, Rusya’ya yönelik yaptırımların ilk bölümünü duyurdu.

Biden, Rusya’nın borçlarına yönelik yaptırımın başlayacağını ve batıdan borç almasının ve batı işle ticaret yapmasının engelleneceğini belirtti.

Londra’da işlem gören Brent’in varili açıklamaların ardından %0,9 artarak 93,80 dolardan işlem gördü. Gün içi zirve 96,44 dolardan fazlaydı. ABD ham petrolünün ölçütü olan New York’ta işlem gören West Texas Intermediate ise %1,4 artışla 92,35 dolardan işlem gördü. Seansın en yüksek saati 94,42 dolardı.

Petrol tüccarları, yeni yaptırımların Rusya’nın ham petrol ihracatı üzerinde nasıl bir etkisi olabileceğini ve bunun, OPEC+ üretim kısıntılarının yarattığı kıtlık nedeniyle arzın zaten yoğun bir şekilde zorlandığı bir dünyaya nasıl etki edeceğini anlamaya çalışıyorlar.

Biden’ın konuşmasından satır başları:

  • Dün Putin, Ukrayna’nın 2 bölgesini bağımsız olarak resmen tanıdığını söyledi. Ukrayna’nın parçası olmadığını ve egemen topraklar olduğunu söyledi. Yani buraları kendisine ayırdığını söyledi.
  • Şu anda Ukrayna’nın bölgelerinde de hak iddia etti. Rusya’nın Ukrayna’yı işgalin başlangıcıdır. Ben de yaptırımlara başlayacağım. 2014’te uyguladıklarımızdan daha fazla olacak. Kim Putin’e böyle hak veriyor? Burası komşusuna ait bir topraktır. Uluslararası hukuka aykırıdır.
  • Ben Putin’in yüzüne de söyledim bunu. Bugün ilk yaptırımları açıklıyorum. Burada ortaklarımızla iş birliği ile yaptık. Rusya durumu arttırırsa biz de yaptırımları arttırırız.
  • İP ve Ordu Bankası’na yönelik yaptırım kararı aldık. Daha sonra Rusya’nın borcuna da yönelik yaptırım yapacağız. Batıdan borç alamayacak ve ticaret yapamayacak.
  • İleriki günlerde Rusya’nın elit ailelerine de yaptırım yapacağız. Kuzey Akım 2’nin ilerletilmemesi üzerine de mutabık kaldık. Rusya agresifliğini devam ettirirse daha fazla yaptırıma maruz kalacak.

Biden, şunları söyledi: “Bu halk cumhuriyetlerini tanıma hakkını nereden buluyor? Kesinlikle uluslararası hukukun ihlalidir bu. 1 ay önce sayın Putin’in yüzüne karşı birlikte hareket edeceğimizin ifade etmiştim, eğer Ukrayna’ya saldırı olursa, bağımsız devletleri tanıdığını iddia ederse.”

“Rusya’ya uygulayacağımız yaptırımları açıklamak istiyorum” diyen Biden, Rusya’nın iki büyük finans kuruluşuna yaptırım kararı aldıklarını, Rusya Devlet Başkanı Putin’e yakın kişilere de yaptırım getireceklerini açıkladı.

Biden, şunları kaydetti: “Yarından başlayarak aynı zamanda Rusya’daki bazı elit aile üyelerine karşı yaptırımlar uygulamaya başlayacağız. Almanya ile birlikte çalıştık. Kuzey Akım 2 boru hattı projesinin ileriye gitmeyeceğinde mutabık kaldık. Rusya bedel ödeyecek. Yaptırımlar artacak.”

“Bugün Rusya, Belarus’tan güçlerini çekmeyeceğini söyledi. Ben de halihazırda Litvanya, Letonya ve Estonya’da birliklerin artırılmasına karar verdim. Biz kesinlikle savaşa girmek niyetinde değiliz ama ABD müttefikleriyle birlikte her bir karışı savunacaktır” diyen Biden, şunları söyledi:

“Umarım Rusya, Ukrayna’ya bir saldırıda bulunmaz. Umarım ben yanılırım. Kiev dahil olmak üzere buraya kadar gitmez ve ilerlemez. Halihazırda Ukrayna çevresinde 100 binden fazla Rus askeri bulunmakta. Kuzeyden saldırı planlıyor olabilir, füzelerle aynı şekilde. Rus donanma gemileri şu anda Karadeniz’de. Füzeler ve deniz altlarıyla hareket etmekte, tıbbi ekipman sınıra yığılmakta.”

“Putin, parlamentosundan izin almaya çalışıyor. Bahaneler bulmaya çalışıyor. Bunların hiçbir gerekçesi olamaz” diyen Biden, şöyle devam etti: “Rusya’nın Ukrayna’ya yaptığı saldırılar önemli tehlike arz ediyor. Bunun sorumluluğu tamamen Rusya’ya aittir. Biz yanıt verirken elimizdeki tüm araçları kullanmak istiyoruz. Özgürlüğün savunması kendi memleketimizde de bedelleri olan konudur. Bunu yapmaya devam edeceğiz. Sağlam adımlar atacağız. Yaptırımlarımızın Rusya ekonomisine olmasına, halkın üzerinde olmamasına çalışacağız.”

Biden, şöyle devam etti: “Temel petrol üreticileri ile çalışıyoruz. Amerikan halkı üzerinde en aza inmesini istiyorum. Attığımız her adımda ABD olarak müttefiklerimizle birlik içinde hareket ettiğimizi göstermeye çalıştık. Rus saldırılarına karşı birlik içinde hareket ediyoruz. NATO ittifakında birlik içindeyiz. Rusya’nın küresel istikrar ve barışa yönelttiği tehlikenin farkındayız.”

“Bütün dünya Putin’in çarpıtılmış tarih anlatısını dinledi. Detaylarına girmeyeceğim Putin’in sözleriyle ilgili” diyen Biden, “Gerçek bir diyalog test etme niyetinde değil. Ukrayna’nın varolma hakkına doğrudan saldırdı. Bugün NATO üyesi olmaya çalışan devletlere saldırı yürütmüş oldu. Rusya burada saldırgan tutumu gösteren ülkedir. Zorlukların, sınamaların farkındayız. Milyonlarca insanın etkilenmesi söz konusu eğer tahliye edilmek durumunda kalırsa. ABD ve müttefikler diplomasiye açıklar. Tabii ki Rusya’yı söylemlerine göre değil icraatlarına göre değerlendireceğiz. Konu ilerledikçe, gelişmeler kaydedildikçe daha fazla açıklamalarda bulunacağım.”

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler