Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

ABD Kişisel Harcamaları ilk çeyrek büyüme verisinde keskin bir şekilde daha düşüğe güncellendi

ABD tüketici harcamaları ilk çeyrekte pandemi sonrası toparlanmanın en yumuşak hızında genişledi ve ekonominin daha önce düşünülenden daha zayıf bir…

ABD Kişisel Harcamaları ilk çeyrek büyüme verisinde keskin bir şekilde daha düşüğe güncellendi

ABD tüketici harcamaları ilk çeyrekte pandemi sonrası toparlanmanın en yumuşak hızında genişledi ve ekonominin daha önce düşünülenden daha zayıf bir zeminde olduğunu gösteren sürpriz keskin bir aşağı yönlü revizyona işaret etti.

Çarşamba günü yayınlanan Ticaret Bakanlığı verilerine göre, mal ve hizmetlere yapılan harcamalar, önceki tahmindeki %3,1’lik bir hıza kıyasla, yıllık %1,8 arttı. Genel gayri safi yurtiçi hasıla ilk çeyrekte hafif bir düşüşle yıllık bazda %1,6’lık bir düşüşe yenilendi.

Hem hizmetlere hem de mallara yapılan harcamalar düşüş yönünde revize edildi. Hizmetler dahilinde, finansal hizmetler, sigorta ve sağlık hizmetleri için yapılan harcamalar aşağı çekildi. Mallara yapılan harcamalar, dayanıklı mallara yapılan daha az güçlü harcamaları yansıtan çok az değişiklikten yıllık %0,3’lük bir düşüş olarak açıklandı. Dayanıklı olmayan mallar için yapılan harcamalar %3,7 oranında daraldı.

Mizuho Financial Group Inc.’in ABD’li ekonomisti Alex Pelle, “Bu, GSYİH revizyonlarının ilk çeyreğin görünümünü değiştirdiği bir durum. İlk çeyrekte önceki iki çeyreğe göre hızlanmak yerine, tüketim aslında ılımlılaştı,” dedi.

Hükümet üçüncü GSYİH tahminini ve temel bileşenleri yayınladığında, rakamlar genellikle çok fazla değişmez. Tüketici harcamalarındaki büyük aşağı yönlü revizyon – stoklarda büyük bir yukarı yönlü revizyonla birlikte – oldukça sıra dışı.

Özel envanter yatırımı, daha önce tahmin edilen yaklaşık 150 milyar dolarlık bir değişikliğe kıyasla, bir önceki çeyreğe göre yaklaşık 189 milyar dolar artarak keskin bir şekilde daha yüksek açıklandı. Bu değişimin başını çeken, perakende ticaret – özellikle genel mal mağazaları – ve bilgi gibi diğer endüstriler.

Rapor ayrıca ekipmana daha sıkı yatırım yapıldığını ve konut dışı yapılarda çok daha küçük bir düşüş olduğunu gösterdi.

Mayıs ayı kişisel harcama verileri Perşembe günü açıklanacak.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler