Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

ABD ekonomisi ikinci çeyrekte beklenenden daha yumuşak, yüzde 0,6 daraldı

ABD Ticaret Bakanlığı, 2022 ikinci çeyrek Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) verisine ilişkin ikinci tahminlerini açıkladı. Buna göre, ABD’de GSYH yılın…

ABD ekonomisi ikinci çeyrekte beklenenden daha yumuşak, yüzde 0,6 daraldı

ABD Ticaret Bakanlığı, 2022 ikinci çeyrek Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) verisine ilişkin ikinci tahminlerini açıkladı. Buna göre, ABD’de GSYH yılın ikinci çeyreğinde yıllıklandırılmış olarak yüzde 0,6 daraldı ve beklenen yüzde 0,8 küçülmenin altında kaldı.

İlk çeyrekte kaydedilen yüzde 1,6 daralmanın ardından gelen ikinci çeyrekteki yüzde 0,6 küçülme ile ABD ekonomisi teknik olarak resesyona girdi.

İkinci çeyrekte izlenen ABD ekonomisindeki daralmada, özel stok yatırımları, konut sabit yatırımları, federal kamu harcamaları ve eyalet ile yerel kamu harcamalarındaki azalma ağırlıklı. Aynı dönemde, ihracat ve kişisel tüketim harcamaları arttı.

İkinci çeyreğe ait GSYH verisindeki revizyonda ise tüketici harcamaları ve özel stok yatırımlarındaki yukarı yönlü revizyonların konut sabit yatırımlarındaki aşağı yönlü revizyonu dengeledi.

Kişisel tüketim harcamalarındaki artış bu dönemde yüzde 1’den 1,5’e revize edildi.

Yılın ikinci çeyreğinde kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi ise yüzde 7,1 arttı.

Gıda ve enerji harcamalarının hesaplama dışı tutulduğu çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksindeki artış ise yüzde 4,4 olarak korundu.

ABD merkez bankası Fed sadece GSMH’ye bakarak faiz politikasını belirlemiyor. Ekonomideki genel aktivite seviyesi ve tabi işsizlik oranı da ön planda. Bu nedenle açıklanan ikinci çeyrek büyüme verisinin Fed’in faiz artırım ve bilanço daraltma adımlarından bir geri adımını beraberinde getirmesi söz konusu değil.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler