Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

AB ülkeleri enerji krizine karşı yaklaşık yarım trilyon euro’luk fon ayırdı!

Avrupa ülkelerinin, enerji krizi için şimdiye kadar yaklaşık 500 milyar avro kaynak ayırdığı hesaplandı...

AB ülkeleri enerji krizine karşı yaklaşık yarım trilyon euro’luk fon ayırdı!

Avrupa Birliği’ndeki (AB) devletler, artan doğalgaz ve elektrik fiyatlarına karşı vatandaşlara ve şirketlere destek olmak için geçen yıldan bu yana yaklaşık 500 milyar euro ayırdı.

Brüksel merkezli düşünce kuruluşu Bruegel’in raporuna göre, AB’deki 27 ülke artan enerji maliyetlerine karşı tedbir almak için ortak olarak 314 milyar euro ayırırken, Birleşik Krallık ise 178 milyar euroluk bir fon oluşturdu.

Enerji alanında alınan tedbirler için Almanya 100,2 milyar avro, İtalya 59,2 milyar avro, Fransa 53,6 milyar avro, İspanya 35,5 milyar avro, Polonya 10,6 milyar avro, Avusturya 8,9 milyar avro, Romanya 6,9 milyar avro, Yunanistan ve Danimarka 6,8 milyar avro, Hollanda 6,2 milyar avro, Belçika 4,1 milyar avro, Çekya 2,9 milyar avro, Hırvatistan 2,4 milyar avro, Bulgaristan 1,8 milyar avro, İsveç 1,6 milyar avro, Litvanya, Lüksemburg ve Letonya 1,1 milyar avro, Slovakya 1 milyar avro, İrlanda 700 milyon avro, Finlandiya 500 milyon avro, Slovenya 400 milyon avro, Malta ve Estonya da 200 milyon avro kaynak ayırdı.

Böylece, söz konusu Avrupa ülkeleri, enerji krizi nedeniyle hazırladıkları çeşitli programlara 492,4 milyar avroluk kaynak taahhüt etti.

Düşünce kuruluşuna göre, eğer hükümetlerin enerji şirketlerini kamulaştırmak, kurtarmak ya da onlara kredi vermek için ayırdığı paralar da dahil edilirse, AB ülkelerinin harcamaları 450 milyar euroya yaklaşmakta.

Almanya, bugün Finlandiya merkezli Fortum’un FORTUM.HE Uniper’deki UN01.DE hisselerini satın alarak ülkenin en büyük doğalgaz ithalatçısı Uniper’in kamulaştırılması konusunda anlaşmaya vardı.

Birleşik Krallık ise şirketlerin toptan doğalgaz ve elektrik maliyetlerine tavan getirdi.

Rusya, 24 Şubat’ta başlattığı Ukrayna işgalinden sonra Batılı ülkelerin yaptırımlarına maruz kalınca, misilleme olarak bu ülkelere enerji ihracatını durdurmuş ve bundan ötürü Avrupa’daki doğalgaz ve elektrik fiyatları fırlamıştı.

Hükümetler, aylardır artmakta olan enerji fiyatlarına karşı enerji dağıtım şirketlerinin uyguladığı fiyatları frenlemiş, enerji vergilerini azaltmış ve tüketicilere ödenek sağlamıştı.

 

Independent Türkçe

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler