Sosyal Medya

Döviz

Ziraat Yatırım: Döviz Kurlarının 2022 1.Ç Finansallarına Etkisi

2022 yılının 1. çeyrek bilanço dönemini kapatırken, bilançolarda kullanılacak değerleme kurları da belli oldu. Buna göre yılın son çeyreğinde TL’ye…

Ziraat Yatırım: Döviz Kurlarının 2022 1.Ç Finansallarına Etkisi

2022 yılının 1. çeyrek bilanço dönemini kapatırken, bilançolarda kullanılacak değerleme kurları da belli oldu. Buna göre yılın son çeyreğinde TL’ye göre Dolar, Euro ve Japon Yeni sırasıyla %12,9, %11,1 ve %6,7 oranlarında değer kazanmışlardır. Dolayısıyla döviz açık pozisyonları olan şirketlerin bu durumdan olumsuz etkilenmesi beklenmektedir.

2021 yılının 4. çeyreğinde, TL’ye göre Dolar, Euro ve Japon Yeni sırasıyla %46,7, %42,4 ve %41,9 oranlarında değer kazanmıştı. Dolayısıyla bu çeyrekte kurlardaki görece daha az yükselişe bağlı olarak, bir önceki çeyreğe göre döviz açık pozisyonu olan şirketler kısmen daha düşük kur farkı gideri yazabilecektir. Ek olarak, döviz fazla pozisyonu olan şirketler de geçen çeyreğe nazaran daha düşük kur farkı geliri kaydedebilecektir.

Ayrıca, ana karşılaştırma dönemi olan 2021 yılının ilk çeyreğinde ise TL’ye göre Dolar, Euro ve Japon Yeni sırasıyla %13,4, %8,5 ve %6,2 oranlarında değer kazanmıştı.

Dosyada (Kur Etkisi_1Ç2022) Aralık 2021 sonunda net yabancı para pozisyonu yüksek olan şirketlerin (Mart 2022 sonu itibariyle döviz pozisyonlarını aynı korudukları varsayımıyla) 2022 yılının 1. çeyreğinde kur değişimlerinden nasıl etkilenebileceklerinin tablosu verilmiştir. Bankalar, yabancı para net pozisyonlarını bilanço dışı nazım hesaplarda türev ürünler kullanarak dengelediği için listeye dahil edilmemiştir. Buna göre:

Döviz Açık Pozisyonu Olanlar;

Vestel (VESTL) 1.079mn TL ve Sasa Polyester (SASA) 1.055mn TL kur farkı gideri yazarak söz konusu kur artışlarından olumsuz etkilenecek şirketler olarak ön plana çıkmaktadır. Zorlu Enerji (ZOREN) yüksek açığına karşın, korunma sebebiyle kur hareketlerine bağlı olarak 447mn TL gider kaydedebilir. Ford Otosan (FROTO) ise yüksek yabancı para açığına karşın yükümlülüklerinin neredeyse tamamı Ford Motor Company ile yaptığı ihracat anlaşmaları ile riskten korunmaktadır. Ayrıca, yüksek döviz açık pozisyonu olmasına karşın finansallarını USD cinsinden tutan Türk Hava Yolları’nın (THYAO) TL fazlasından dolayı 1,5 milyar TL kur farkı gideri yazması beklenmektedir. Ek olarak Pegasus (PGSUS) finansallarını EUR cinsinden tutması nedeniyle yüksek açık pozisyonuna karşın kur farkı gideri 244mn TL ile sınırlı kalmıştır.

Döviz Pozisyon Fazlası Olanlar;

Kurlardaki değişime bağlı olarak, Aselsan (ASELS) 1.080mn TL, Sabancı Holding (SAHOL) 862mn TL ve Şişe Cam (SISE) 735mn TL kur farkı geliri yazarak döviz kurlarındaki değişimden olumlu etkilenecek şirketler olarak ön plana çıkmaktadır. Diğer taraftan, yüksek fazla pozisyonu olmasına karşın finansallarını USD cinsinden tutan Enka İnşaat (ENKAI), TL ve EUR fazla pozisyonları nedeniyle 269mn TL’lik bir kur farkı gideri kaydedebilir. Son olarak, Enerjisa (ENJSA) yüksek döviz fazlasına karşın etkinin neredeyse tamamını diğer gelirlerde gösterdiği için kar/zararda etki beklenmemektedir.

 

 

Ziraat Yatırım

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler