Sosyal Medya

Döviz

Yabancıya da yüzde 4 garanti planı- dolar avında yeni aşama

Bloomberg’den Kerim Karakaya imzalı habere göre Türkiye en az 2 yıllığına “parasını park etmek isteyen” yabancı yatırımcıya, yerel tahvillere yatırım…

Yabancıya da yüzde 4 garanti planı- dolar avında yeni aşama

Bloomberg’den Kerim Karakaya imzalı habere göre Türkiye en az 2 yıllığına “parasını park etmek isteyen” yabancı yatırımcıya, yerel tahvillere yatırım yapmak kaydıyla,faizsiz ve dolar bazında %4 getiri garantili TL fonlama sunarak, döviz girişi çekmek için bir plan üzerinde çalışıyor.

Plana göre, merkez bankası, en az iki yıl vadeli yerel tahvillere yatırım yapmak için yabancılara lira likiditesi sağlayacak. Bu planla sıfır getirili swapları genişletmenin yanı sıra, para otoritesi menkul kıymetlerin vadesi geldiğinde dolar cinsinden %4’lük bir getiriyi de garanti edecek.

Haberin kaynağına göre plan hakkında tartışmalar devam ediyor ve planın detayları hala değişebilir, Merkez Bankası yorum yapmaktan kaçındı.

Yatırımcılara erişim, Türkiye için yeni bir taktiği işaret ediyor ve merkez bankası tarafından büyük bir U dönüşünü temsil ederken yetkililer üzerindeki sermaye çıkışlarını tersine çevirme baskısının bir yansıması olacak. Yerli tasarruf sahiplerini TL’deki değer kaybından koruyarak TL’yi desteklemek için devlet destekli Kur Korumalı Mevduat hesapları devreye sokulmuştu.

Önümüzdeki Riskler

Derinleşen ticaret dengesizlikleri ve fiyatlara göre ayarlandığında dünyanın en derin negatif  faiz oranları, ABD Merkez Bankası liderliğindeki küresel sıkılaştırmanın yoğunlaştığı bir dönemde 800 milyar dolarlık Türkiye ekonomisini giderek daha savunmasız hale getirdi.

Türkiye, lira varlıklarını daha cazip hale getirmek için daha yüksek politika faizi kullanmak yerine, döviz çekmek ve merkez bankasının rezervlerini artırmak için bir dizi geleneksel olmayan politika uyguladı.

Bankacılık düzenleyicisi tarafından derlenen verilere göre, döviz korumalı hesaplardaki mevduatlar, 22 Nisan itibariyle 782 milyar liraya (52 milyar dolar) ulaştı. Bu ay, merkez bankası, dövizin yerel para birimine dönüştürülmesini teşvik etmek amacıyla bankalar için bazı rezerv gereksinimi kurallarını revize etti.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler