Sosyal Medya

Döviz

TCMB sene başından bu yana 75 milyar dolar daha “yaktı”

Bloomberg’ün hesaplamasına göre Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın Ocak-Ağustos ayları arasında döviz piyasalarına 75 milyar dolara kadar müdahale etti. Bu da…

TCMB sene başından bu yana 75 milyar dolar daha “yaktı”

Bloomberg’ün hesaplamasına göre Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın Ocak-Ağustos ayları arasında döviz piyasalarına 75 milyar dolara kadar müdahale etti. Bu da ayda 9,5 milyar dolar ediyor.Müdahaleler, kısmen turizm geliri nedeniyle yaz boyunca yavaşlamış gibi görünüyor.

TCMB uzunca bir süredir “arka kapıdan satış” yöntemiyle TL’yi baskılayarak yapay bir seviyede tutmaya çalışıyor. Bankanın satışlarına kaynak olacak rezervlerini artırmak için sene içinde aldığı önlemlerin en etkilisi ihracat.ıların döviz kazançlarını TL’ye çevirme zorunluluğu getirmek ve şirketlerin döviz hesaplarına getirilen vergi affıyla beraber döviz satıışına teşvik edip KKM girişlerini büyütmekti.

Arka kapı satışlarını devam ettiren TCMB’nin swap hariç TCMB net döviz rezervleri eksi 52 milyar dolarda bulunuyor.  Artan enflasyon ve büyüyen cari açık son çeyrekte yoğunlaşan dış borç ödemeleriyle birleştiğinde, TL üzerinde önemli bir risk yaratıyor.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler