Sosyal Medya

Döviz

SABAH  Raporu: Ukrayna nükleer reaktöründe yangın haberi Asya’yı yıkıp geçiyor

CNBC.com’a göre, Ukrayna’da Rus saldırısı esnasında Avrupa’nın en büyük  nükleer reaktöründe yangın çıkması, Asya borsalarında sert satış getirdi. TSİ 05:00’te…

SABAH  Raporu: Ukrayna nükleer reaktöründe yangın haberi Asya’yı yıkıp geçiyor

CNBC.com’a göre, Ukrayna’da Rus saldırısı esnasında Avrupa’nın en büyük  nükleer reaktöründe yangın çıkması, Asya borsalarında sert satış getirdi. TSİ 05:00’te Nikkei225 %2.36 gerilerken, Güney Kore KOSPI’de zarar %1.7. Yangın haberiyle DJ30 vadeli sözleşmeleri bir anda 200 puan değer kaybetti.

 

Savaşın ağır insani maliyeti  Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski’yi de bıktırdı.  Başkan,  Vladimir Putin’e “Lütfen bu savaşı durdur. Ön koşulsuz şekilde oturup konuşmalıyız, insanlar gibi konuşmalıyız.” diye seslendi. Dünyanın kendilerine yardım için geç kaldığını ifade eden Ukrayna lideri, “Rusya’nın ordusu bizden beş kat daha güçlü. Biz yenilirsek, Ruslar ileride Berlin duvarına kadar gideceklerdir” açıklamasını yaptı.    Öte yanda, Putin Ukrayna’nın tarihi olarak Rusya’nın parçası olduğu görüşünü tekrarlayarak, savaşa devem edeceği sinyalini verdi.

Dün İran’la nükleer silahların denetimi anlaşması duyumuyla (arz tarafının genişleyeceği umuduyla) düşen Brent petrol bu sabah Asya’da %2.42 primle $114/varil sınırında. Altın her kötü haberde biraz daha yükseliyor, halen $1.942/onsta.

 

Türkiye’nin de dahil olduğu Gelişmekte Olan Piyasalarda (GOP), Rus rublesi dün gece dolara karşı 118’e geriledi. Rusya’ya konulan yaptırımların Latin Amerika emtia ihracatını artıracağı beklentisi ile,  MSCI GOP Hisse Endeksi %2.5, tüm Hisse Endeksi ise %0.3 primli.

Bu primlerin sürmesi zor, bu sabah Asya’da Dolar Endeksi %0.4 değer kazanıyor. ABD’den gelen oldukça güçlü ekonomik veriler Powell’ın Mart ayında faizleri artırmaya başlayacağı vaadine destek oluyor. Bu güne kadar S&P500’te panik satışlarını engelleyen bu karmaşık ortamda Fed’in parasal sıkılaştırmada elini ağırdan alacağı beklentisiydi. Powell’in hafta boyunca yaptığı açıklamalar tersinin gerçekleşeceği kaygısını yükseltti. Bugün açıklanacak ABD tarım-dışı istihdamda ücret detayı çok yakından izlenecek. Ücretlerin beklentinin ötesinde yükselmesi, Fed’i hızlı parasal sıkılaştırmaya zorlar.

 

Dolar/TL güne 14.13’ten başladı. İsminin kullanılmasını istemeyen traderlara göre, TCMB dün döviz kurunu kontrol etmek için $1 milyar daha döviz satışı yapmış olabilir.  Bazı uzmanlara göre, enerji fiyatlarının $120 civarında seyretmesi, enerji ithalatının faturası $40 milyar yükseltebilir.  Özel sektörün özellikle yılın ikinci yarısında yüksek miktarda dış borç itfası var. Fed faizleri yükselirken dışardan borçlanmak da pahalılanacak. TCMB’nin döviz kurunu sabit tutarak enflasyon rüzgarlarını yatıştırma taktiğinin tutmayacağı görüşleri artıyor. Nitekim, dün yayınlanan bir hafta önceki kredi-mevduat verisine göre, bireyseller yeniden döviz alımına geçti. Kurumsalların döviz mevduatı azalıyor. Ancak muhtemelen bunlar KKM’ye çevrilmiyor, ithalatı finanse etmek için harcanıyor.

 

FÖŞ anlattı:  Ukrayna Savaşı’nın Türkiye’ye Faturası Ağır Olacak

 

ALB Yatırım: ‘Petrol Fiyatları Hız Kesmeden Yükseliyor’

 

Gece Bülteni: ‘Powell Değişim Sinyali Vermedi…’

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler