Sosyal Medya

Döviz

Putin doğalgaz ödemelerinde rubleye döneceğiz dedi petrol yüzde 5 arttı

Rusya Devlet Başkanı Putin, bugünkü dost olmayan ülkeler olarak adlandırdıkları ve içinde AB ülkeleri, ABD, Japonya, İsviçre, Kanada, Birleşik Söz…

Putin doğalgaz ödemelerinde rubleye döneceğiz dedi petrol yüzde 5 arttı

Rusya Devlet Başkanı Putin, bugünkü dost olmayan ülkeler olarak adlandırdıkları ve içinde AB ülkeleri, ABD, Japonya, İsviçre, Kanada, Birleşik Söz konusu değişikliğin yalnızca ödemelerdeki para biriminde değişiklik yaratacağını belirten Putin, “Dost olmayan ülkelere doğal gaz satışı ödemelerinde rubleye geçmeyi planlıyoruz.” dedi.

Söz konusu değişikliğin yalnızca ödemelerdeki para biriminde değişiklik yaratacağını belirten Putin, “Rusya, daha önce imzalanan sözleşmelerde belirlenen fiyat ve hacim esaslarına göre doğal gaz arzını sürdürecektir. Bazı meslektaşlarımızın aksine, güvenilir bir ortak ve tedarikçi olarak ticari itibarımıza değer veriyoruz.” ifadelerini kullandı.

Brent petrol bugün %,5 yükselişle 121 doların ham petrol de 116 doların üzerine çıktı. Açıklamayla beraber söz konusu ülkelerin Rusya’dan aldıkları petrol karşılığında ödeme yapmak için ruble talebi yaratacak olması rublenin de değerini artırdı.

Hafta başında AB’nin Rusya’ya ambargo uygulayabileceği haberlerine yetkililerden yalanma gelse de bu olasılık kuvvetli görüldüğü için Putin’in açıklamaları sonrası petroldeki yükseliş hızlandı. Almanya Rus petrolüne ambargoyu desteklemiyor.

Yarın Avrupa ülkeleri ile görüşecek ABD Başkanı Biden’ın daha ağır yaptırımlar planladığı ve bunun için Avrupa’dan destek isteyeceği düşünülüyor.

Ay başında 140 dolara yaklaşarak son 14 yılın en yüksek seviyesini gören Brent petrol, bugün 121 doları aşarak 9 Mart sonrası kayıplarını silmiş oldu. Haftalık bazda %10 yükselen petrol fiyatlarının sene başı yükseliş oranı ise %50 oldu.

Putin açıklamalarından önce stok seviyesi ile petrol yükselişteydi

Rusya’ya yönelik yeni yaptırım olasılığının arasında ABD ham petrol stoklarında yaşanan düşüş, küresel pazarın daralmasıyla ilgili endişeleri artırırken petrol Çarşamba günü Asya’da yükseldi.

Amerikan Petrol Enstitüsünün Salı günü paylaştığı ham petrol stok raporu, 17 Mart haftasında stoklarda 4,280 milyon varil düşüş yaşandığını gösterdi. Investing.com tarafından hazırlanan tahminler 25.000 varil artış yönünde olurken bir önceki hafta 3,754 milyon varil artış kaydedilmişti.

Bugün ise ABD Enerji Bilgilendirme Dairesinin stok raporu paylaşılacak.

Bloomberg, Investing

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler