Sosyal Medya

Döviz

Petrole dikkat: Brent varil başına 89 doları geçti; OPEC+ ümit vermiyor

Petrol fiyatlarındaki yükseliş devam ediyor. Brent bugün %1,6 kazançla 89,20 dolara ham petrol de 87 dolar seviyesine yükseldi. Aralık ayı başındaki düşüşün ardından…

Petrole dikkat: Brent varil başına 89 doları geçti; OPEC+ ümit vermiyor

Petrol fiyatlarındaki yükseliş devam ediyor. Brent bugün %1,6 kazançla 89,20 dolara ham petrol de 87 dolar seviyesine yükseldi. Aralık ayı başındaki düşüşün ardından petrol fiyatları yükselişini altıncı haftada da sürdürüyor.

Küresel piyasalarda gösterge olarak takip edilen brent petrol 2021’i %50 üzeri kazançla kapatmasının ardından 2022’nin ilk ayında %13 yükseldi. Geçen hafta 89,55 dolara çıkarak son yedi yılın zirvesini gören fiyat, hafta başında 85 dolara gerilemesinin ardından tekrar yükselişe geçti.

OPEC+ üyelerin gelecek hafta yapacağı toplantıya dair beklentiler üretimde sınırlı bir artışa gidilmesi yönünde olurken küresel büyümedeki zayıflık üretici ülkeler için en önemli karar özelliğini taşıyor. Rusya başta olmak üzere büyük paya sahip ülkeler, ekonomik büyümenin zayıf olduğu ve pandeminin devam ettiği süreçte arz fazlasının çok anlamlı olmayacağı görüşünde. Ayrıca son yıllardaki kaybın telafisi için arzın düşük kalması taraftarı olmaları da isteksizliğin en önemli nedeni.

ABD’de ham petrol stoklarında geçen hafta 1 milyon üzerinde artış olmasının ardından son haftada 872 bin varil düşüş yaşandı. Stoklardaki düşüş de küresel petrol fiyatlarını destekliyor.

Piyasalar Brent Petrol’de 100,0 seviyesini önemli görüyor ve yükseliş trendinin bu seviyeye doğru sürmesinin şaşırtıcı olmayacağı görüşünde.

Investing

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler