Sosyal Medya

Döviz

Petrol fiyatlarını OPEC değil yavaşlayan talep belirleyecek

Petrol fiyatları, yatırımcıların OPEC + ‘dan gelen düşük arz artışına karşı zayıf ABD benzin talebini ve artan stokları tartmasıyla neredeyse…

Petrol fiyatlarını OPEC değil yavaşlayan talep belirleyecek

Petrol fiyatları, yatırımcıların OPEC + ‘dan gelen düşük arz artışına karşı zayıf ABD benzin talebini ve artan stokları tartmasıyla neredeyse altı ayın en düşük seviyesine geriledikten sonra istikrar kazandı.

West Texas Intermediate, Çarşamba günü %4 düştükten sonra varil başına 91 dolar civarında seyrediyor. ABD’de hükümet verileri, Amerikalıların pandemi nedeniyle seyahatlerin durdurduğu 2020 yazında olduğundan daha az araba kullandığını gösterdi. Ülke çapında ham petrol stokları da geçen hafta büyüdü.

ABD’nin veri açıklamasından önce, OPEC ve Rusya da dahil olmak üzere müttefikleri Çarşamba günü, Eylül ayında arzı günde 100.000 varil artırma konusunda anlaştılar. Grup ayrıca “ciddi derecede sınırlı” yedek kapasite konusunda sert bir uyarı yayınladı.

Ham petrol, Moskova’nın şubat ayında Ukrayna’yı işgalinin tetiklediği tüm kazanımları geri verdi. Mart ayında varil başına 130 doların üzerine çıkmasından bu yana, ABD kriteri WTI, Rusya’nın hala yüklerini küresel pazara taşıdığına dair işaretler ve küresel bir yavaşlamanın enerji tüketimini aşındıracağına dair artan yatırımcı endişeleriyle aşağı çekildi.

PVM Oil Associates adlı aracı kurumda analist olan Tamas Varga, “Bir sonraki varil başına 20 dolarlık hareketinin fiyatları 80’e mi indireceği yoksa 120’ye mi çıkaracağı artık OPEC + ‘nın mevcut stratejisine bağlı değil. Bu, enflasyonist baskının neden olduğu talep yıkımının ve bunun sonucunda faiz oranlarındaki artışların ile Rusya’nın Ukrayna’ya ve batı dünyasına karşı savaşında enerjiyi bir silah olarak kullanma tutumunun işlevi olacaktır” dedi.

OPEC + ‘dan gelen son derece mütevazı üretim artışı, Joe Biden’ın geçen ay Suudi Arabistan’a yaptığı ziyarete rağmen, ABD başkanının üreticileri enflasyonu dizginleme çabalarının bir parçası olarak tedarik eklemeye çağırdığı zaman geldi. Yine de, ABD hükümeti haziran ortasında bir rekora çarptığından beri galon başına neredeyse 1 dolar düşen ortalama perakende benzin fiyatlarındaki istikrarlı geri çekilmeden cesaret alabilir.

Her ne kadar petrol piyasasında fiyatlarda geri çekilmeye devam etse de – uzun vadeli fiyatların üzerinde işlem gören kısa vadeli fiyatların işaretlediği bir yükseliş şekli altta yatan fiziksel sıkılığın hafiflediğine işaret etti. WTI’nin düşüşü, Nisan ayından bu yana ilk kez bu hafta varil başına 1 doların altına düştü.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler