Sosyal Medya

Döviz

Lagarde ECB’nin tahvil spreadlerinde limit planını anlattı, Euro değer kazandı

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, Euro Bölgesi maliye bakanlarına, ECB’nin yeni kriz karşıtı aracının, zayıf ülkeler için borçlanma maliyetlerinin…

Lagarde ECB’nin tahvil spreadlerinde limit planını anlattı, Euro değer kazandı

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, Euro Bölgesi maliye bakanlarına, ECB’nin yeni kriz karşıtı aracının, zayıf ülkeler için borçlanma maliyetlerinin çok fazla veya çok hızlı artması durumunda devreye gireceğini söyledi.

Perşembe günü Lüksemburg’da yapılan bir toplantıda Lagarde, bakanlara, merkez bankası yetkililerinin tasarladığı yeni mekanizmanın, ECB’nin on yıldan uzun bir süredir ilk faiz artırımlarına başlarken, irrasyonel piyasa hareketlerinin bireysel avro ülkeleri üzerinde baskı oluşturmasını önlemeyi amaçladığını açıkladı.

Euro %1,2 yükselerek seansın en yüksek seviyesi olan 1.0580 dolara yükseldi.

Tahvil spreadleri belirli eşiklerin ötesine genişlerse veya piyasa hareketleri belirli bir hızı aşarsa enstrümanın tetiklenebileceğini söyledi. Lagarde, bu sınırların kamuya açıklanıp açıklanmayacağını belirtmedi.

ECB Yönetim Konseyi çarşamba günü yetkililere, İtalyan tahvillerinin getirisinin Alman tahvillerine göre hızla artmasının ardından “yeni bir ayrışma önleme aracı” üzerindeki çalışmaları hızlandırma talimatı verdi.

Lagarde geçen hafta, ECB’nin 2011’den bu yana ilk faiz artış planı anlamına gelen temmuzda faiz oranlarında 25 baz puanlık bir artış planlarını açıkladı ve Eylül ayındaki bir sonraki toplantısında daha büyük bir hareketin muhtemel olduğunun sinyalini verdi.

Bir ECB yetkilisi, para politikasının tüm Euro Bölgesi’nde etkili bir şekilde iletilmesini sağlamak için merkez bankasının ayrışma sorununu ele alması gerektiğini ve yatırımcıların politika yapıcıların fiyat istikrarını koruma görevlerini yerine getirme taahhüdünden şüphe etmemeleri gerektiğini söyledi.

Dünyanın dört bir yanındaki merkez bankaları, aylarca fiyat artışlarının geçici olduğunu savunduktan sonra yaygın enflasyonu evcilleştirebileceklerini göstermek için mücadele ediyorlar.

Avrupa’da, ECB’nin son on yılın başlarında devlet borcu krizinden bu yana ilk kez faiz oranlarını artırma ihtimali, para birimi bloğundaki sorunların tekrar ortaya çıkabileceği endişelerini artırıyor. Üye ülkeler ile tamamlanmamış bankacılık birliği arasındaki mali transferler için sınırlı mekanizmalar, zayıf ülkelerin finansal türbülans dönemlerinde baskı altına girebileceği anlamına geliyor.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler