Sosyal Medya

Döviz

Japonya, 1998’den bu yana ilk kez Yen’i desteklemek için müdahale etti: Kalıcı olabilir mi?

ABD ile genişleyen para politikası farklılığı nedeniyle yılbaşından bu yana dolar karşısında %20 değer kaybeden yeni desteklemek için Japonya, 1998’den…

Japonya, 1998’den bu yana ilk kez Yen’i desteklemek için müdahale etti: Kalıcı olabilir mi?

ABD ile genişleyen para politikası farklılığı nedeniyle yılbaşından bu yana dolar karşısında %20 değer kaybeden yeni desteklemek için Japonya, 1998’den bu yana ilk kez piyasaya müdahale etti.

Yen, dolar karşısında %2,3’e kadar yükseldi ve üst düzey para birimi yetkilisi Masato Kanda hükümetin “cesur eylem” yaptığını söyledi. Böylece dolara karşı önemli bir psikolojik seviye olan 145’in ihlal edildiği gün en düşük seviyelerinden keskin bir şekilde toparlandı.

Japonya Merkez Bankası’nın, Fed agresif bir şekilde faiz yükseltirken bile negatif faiz politikasını sürdüreceği konusunda ısrar etmesinin ardından gelen müdahale, hedge fonlarının yen üzerindeki açık pozisyonlarını artırmaya devam etmesiyle zor bir eşikte geldi. Şimdi soru, tek taraflı eylemin işe yarayıp yaramayacağı.

Oversea-Chinese Banking Corp.’ta döviz stratejisti olan Christopher Wong, “En iyi ihtimalle, eylemleri yen değer kaybının hızını yavaşlatmaya yardımcı olabilir. Tek başına hareketin, dolar, ABD Hazine getirileri düşmedikçe veya BOJ para politikasını değiştirmedikçe altta yatan eğilimi değiştirmesi muhtemel değildir” diyor.

Para birimi müdahalesi, ticaret ortakları tarafından uzun zamandır ihracatçılarına fayda sağlamak için zayıf bir para birimini teşvik etmek için eleştirilen bir ülke için olağanüstü bir hareket. Japonya’nın yen’i doğrudan müdahaleyle en son güçlendirdiği zaman, döviz kurunun 146 civarına ulaştığı ve kırılgan bir ekonomiyi tehdit ettiği 1998’deki Asya mali krizi sırasında gerçekleşmişti.

Ayrıca 2011 yılında para birimini zayıflatmak için daha önce 130 civarında seviyelerde de müdahale gelmişti.

Yen Tokyo saat 17:54’te dolar karşısında %1,7 artışla 141,71 seviyesine yükseldi. Kanda, müdahaleyi açıklarken para birimine karşı hamleleri ani ve tek taraflı olarak nitelendirdi.

Japon yetkililer son haftalarda yen üzerinde spekülasyonlara karşı sözlü uyarıları artırmakta.

Perşembe günü, BOJ Başkanı Haruhiko Kuroda ve diğer yönetim kurulu üyeleri, BOJ’un getiri eğrisi kontrol programını ve varlık alımlarını beklendiği gibi eğiştirmeden tuttu. Merkez bankası başkanı daha sonra bir brifingde, iki veya üç yıl boyunca ileriye dönük rehberliği değiştirmeye gerek olmayabileceğini ve yakın vadeli bir faiz artışı beklentisi olmadığını söyledi.

Yen, G-10 grubu arasında para birimi en kötü performans gösteren ülke. Japon şirketleri ve hanehalkları, girdi ve enerji maliyetleri arttıkça, zayıf para biriminin olumsuz etkileri hakkında giderek daha fazla ses çıkarır hale geldi. Daha fazla bir kayma, enflasyonu körüklemeye kararlı bir merkez bankası ile yaşam maliyeti krizinden kaçınmak için çaresiz bir hükümet arasındaki fikir birliği üzerinde baskı yaratacak.

Informa Global Markets stratejisti Jian Hui Tan, “Şimdilik, özellikle BOJ önümüzdeki haftanın başlarında maliye bakanlığı adına piyasaya müdahale etmeye devam ederse, yen şortlarının bir miktar gevşediğini görebiliriz” dedi.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler