Sosyal Medya

Döviz

FT: Türkiye, lira gerilerken bankalar üzerindeki baskıyı artırıyor

Türk makamları, liranın yenilenen düşüşünü durdurmak amacıyla kurumsal müşterilerin döviz alımlarını sınırlamak için ülke bankaları üzerindeki baskıyı artırdı. Türkiye’nin finans…

FT: Türkiye, lira gerilerken bankalar üzerindeki baskıyı artırıyor

Türk makamları, liranın yenilenen düşüşünü durdurmak amacıyla kurumsal müşterilerin döviz alımlarını sınırlamak için ülke bankaları üzerindeki baskıyı artırdı.

Türkiye’nin finans merkezi İstanbul’daki bankacılar, merkez bankasının artan müdahalesiyle karşı karşıya kaldıklarını ve yetkililerin 1 milyon dolar gibi düşük değerdeki kurumsal FX işlemlerini bile araştırdıklarını söylüyor. Üst düzey bir Türk bankacı, “1 milyon dolar veya 2 milyon dolar için bile olsa kontrol etmek için arıyorlar: alıcı kim?” dedi. “Kurumsal akış konusunda gerçekten endişeliler.”

Müdahale, Türk yetkililerin son 12 ayda dolar karşısında yüzde 45 oranında düşen ve enflasyonun yükselmesine neden olan bir para birimini sabitlemek için uyguladıkları en son alışılmadık taktik.

Finans sektörü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın güçlü siyasi baskısı altındayken, bankacılar, büyük döviz alımları için merkez bankasından önceden onay alma taleplerine uymaktan başka çareleri olmadığını söylüyorlar. Bazı durumlarda, ticari bankalara, özellikle 5 milyon dolardan fazla değere sahip olanlar olmak üzere, müşterileri için FX alımlarını kolaylaştırmayı reddetmeleri emredilmiş.

Türk yetkililer son yıllarda bankaların ve şirketlerin işleyişine defalarca müdahale ederken, başka bir bankacı müdahalenin “yoğunlaştığını” ve “daha yakından incelendiğini” söyledi.

Türk bankacılık sektörüyle yakın bağları olan bir kişi, durumun iş dünyasında endişe yarattığını söyledi. “Bu, şirketler arasında ihtiyaç duydukları kadar FX satın alamayacakları konusunda endişelere yol açıyor.”

İşletmeler, yurtdışından satın alınan hammaddeler için ödeme yapmaktan büyük döviz borç ödemelerine kadar bir dizi nedenden dolar ve avroya ihtiyaç duyuyorlar. Ancak Türk yetkililer, bazı firmaların liraya karşı spekülasyon yaptığına dair endişelerini dile getirdi.

Dört aylık göreceli istikrarın ardından, para birimi geçen haftanın ortasından bu yana dolar karşısında yüzde 4’e yakın değer kaybetti. Merkez bankasının döviz satışları ve tasarruf sahiplerini nakitlerini lira hesaplarına park etmeye teşvik etmeyi amaçlayan alışılmışın dışında politika önlemleri, 2022’nin açılış aylarında bir çeşit sıva görevi görmüştü.

Pazartesi günü, lira sembolik eşik TL15’ten dolara karşı düştü ve halkın daha geniş ekonominin sağlığının barometresi olarak görülen bir para birimine olan güvenini azalttı.

Türk şirketleri ve bankaları üzerindeki döviz işlemlerini sınırlamaları için yapılan son baskı dalgası, ülkenin döviz piyasalarındaki likiditenin sınırlı olduğu bir zamanda geliyor. Bu da nispeten küçük dolar veya avro alımlarının büyük bir etkiye sahip olabileceği anlamına geliyor.

Bankacılardan biri, yetkililerin taleplerinde “saygılı” olduklarını söyledi ve ekledi: “Merkez Bankası’ndakiler bunun kalıcı bir çözüm olamayacağını biliyorlar.”

Merkez Bankası yorum yapmaktan kaçındı.

Yüksek faiz oranlarından hazzetmeyen Erdoğan, Haziran 2023’ten önce yapılması gereken cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerine hazırlanırken ultra düşük reel borçlanma maliyetlerini korurken lirayı istikrara kavuşturmaya çalışmak için bir dizi alışılmadık yöntem kullandı.

Ülkenin gösterge borç verme oranının yüzde 14 olmasıyla, yıllık yüzde 70’lik enflasyon dikkate alındığında reel faiz oranı eksi yüzde 56’da duruyor ve bu da lira varlıklarını tutmak için güçlü bir caydırıcılık yaratıyor.

Yükselen küresel enerji maliyetlerinin tetiklediği genişleyen ticaret dengesizliği, başka bir zayıflık kaynağı ve döviz talebini daha da kötüleştirdi.

İstanbul merkezli bir analist olan Haluk Burumçekçi’ye göre, uzun zamandır döviz rezervlerinin yetersiz olduğu görülen merkez bankası, 2022’nin ilk üç ayında lirayı savunmak için yaklaşık 24 milyar dolar harcadı.

Aralık ayında açıklanan bir hükümet tasarruf planı, bireysel tasarruf sahiplerini ve şirketleri, paralarını liraya geçirmeleri durumunda yabancı para birimi riskinden koruma sözü vererek 55 milyar dolar çekti. Ocak ayında, ihracatçılara döviz gelirlerinin yüzde 25’ini merkez bankasına satmaları gerektiği söylendi – bu oran Nisan ayında yüzde 40’a yükseltildi.

[email protected]

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler