Sosyal Medya

Döviz

Enflasyonla mücadelede dizginleri gevşetmek istemeyen Powell keyifleri kaçırdı

Dün gece sonuçlanan yılın son olağan FED toplantısında, politika faizi beklentilere paralel 50 baz puan yükseltilerek hedef efektif faiz aralığını…

Enflasyonla mücadelede dizginleri gevşetmek istemeyen Powell keyifleri kaçırdı

Dün gece sonuçlanan yılın son olağan FED toplantısında, politika faizi beklentilere paralel 50 baz puan yükseltilerek hedef efektif faiz aralığını %4,25 – %4,50 aralığına (%4,375) çekildi. Efektif faiz; bankalar arası piyasadaki merkez bankası parası elde etme maliyetidir. FED faiz oranın yükseltirken, gelecek yıl faizlerin yükselmeye devam edeceğini, aksi halde enflasyonun kontrol altına alınamayacağını ifade etti.

2023’te politika faizi için hedef aralığın %5,1’in üzerinde olacağının öngörülmesi ve faiz indirim ihtimalini ötelenmesi bir miktar da olsa piyasa aktörlerinin keyfini kaçırdı. Dün de bültenimizde belirttiğimiz üzere, terminal rate (en yüksek faizin) Mayıs 2023’de %4,84 ile zirve yapacağı beklentisi kuvvet kazanırken, FED’in bu oranı 2023 sonunda %5,1 seviyesinde görmesi (en az 3 kere daha 25 baz puan faiz artışı) piyasalardaki olumlu havayı törpülendi.

FED’in faiz kararı ardından mikrofon karşısında geçen Başkan Powell, son iki ayda soğuma emareleri gösteren ve tepe yaptığı görüşü kuvvet kazanan enflasyona karşı pek de ikna olmamış olacak ki (ya da enflasyonla olan savaşta dizginler gevşetmek istemeyerek) erken bir zafer havası yaratmamak adına şahin duruşunu korumayı tercih etti. Faiz kararıyla birlikte yayınlanan FED üyelerinin tahminlerine göre ekonomik büyümenin gelecek yıl %0,5’e gerileyeceği, işsizlik oranının ise 2023 sonunda bir puan artacağı öngörüldü.

Peş peşe iki aydır soğumaya emareleri gösteren enflasyon verisi ardından iyimser bir seyir izleyen küresel mali piyasalar, FED sonrası hafif satıcılı bir seyre büründü. ABD borsaları geceyi %0,5 oranında düşüş ile tamamlarken, tahvil faizleri hafif de olsa yükseldi. Dolar faizi ile ters korelasyona sahip kıymetli madenler cephesinde de satıcılı bir eğilim hâkim oldu: Risk iştahına süratli tepki veren gümüş, benzer bir şekilde risk off modunda da en çok değer kaybeden enstrüman olarak ons fiyatı 1 dolar civarında düşüş kaydetmek suretiyle (yaklaşık %3,5 düştü) 23,15 dolar seviyesine geriledi. Bir önceki gün iyimser hava ile 1,825 dolar seviyesini test eden altının ons fiyatı da 1,790 dolar seviyesine geriledi.

Para birimleri liginde ise EURUSD paritesinin 1,0650 ; GBPUSD paritesinin ise 1,2390 seviyelerinde olduğu ve sınırlı bir gerileme kaydettiğini not etmek gerekiyor. Petrolün varil fiyatı 77 dolar seviyesinde bulunan önemli desteğinden hafta başı Çin’in COVID önlemlerini gevşetmeye başlaması ardından zıplaması sonrası, Powell’ın moralleri bozan basın toplantısından sonra %1’e yakın geriledi. Resesyon veya sert iniş riskinin artması, petrol açısından olumsuz bir gelişme olacaktır. Direnişin parası bitcoin ise sessiz sedasız bir şekilde 17-18 bin dolar bandında salınmaya dün de devam etti.

Türkiye cephesinde ise dün oldukça hareketli bir seyir yaşandı. İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, YSK başkan ve üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davada hapis cezasına çarptırıldı ve siyasi yasak kararı verildi. Hukuki görüşleri dinlediğimiz zaman, kararın kesinleşmesi adına temyiz ve istinaf onayı gerekiyor ve bunun da kısa bir sürede olmayacağı aşikâr. İmamoğlu’na verilen cezanın siyasi tarih açısından önemli bir kilometre taşı olabileceğini de konuşuluyor.

İmamoğlu kararının dün günün son işlem saatlerinde açıklanması sonrasında Borsa İstanbul ana endeks günü %3’ten fazla düşüşle tamamladı. USDTRY kuru tahmin edeceğiniz üzere 18,64 seviyesinde yatay seyrini korumaya devam ederken, EURUSD paritesinde görülen yükseliş ardından, TL sepet bazında Aralık 2021’de gördüğü gün içi zirve seviyesinin kıyısına kadar geldi.

Yeni gün başlangıcında, Asya piyasalarına FED toplantısını rüzgârı ulaşmış gibi görünüyor. Asya genelinde hava topyekûn kırmızı. Hong Kong borsa endeksi Hang Seng ve Kore borsası %1,2 düşüşle başı çekiyor. ABD borsalarının vadeli işlemlerinde ise yatay bir seyir hâkim. Bugünün veri takvimi biraz yoğun görünüyor. Avrupa, İngiltere ve İsviçre merkez bankalarının olağan faiz toplantılarında ‘ağabeylerini’ takip ederek 50 baz puan faiz artırımına gitmelerine neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. Makro cephede ise Türkiye’de konut satışları ve bütçe dengesi, her hafta Perşembe günü olduğu üzere TCMB ve BDDK’nın haftalık bültenleri; dışarıda ise ABD’de ise işsizlik maaşı başvuruları ve perakende satışlar önem arz ediyor.

 

 

 

iktisatbank.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler