Sosyal Medya

Döviz

Enflasyon yükselirken TL/dolar yeniden 17,0’yi geçti, euro kan kaybediyor

TCMB’nin para politikasının ana aracı faizi kullanmamakta sürdürdüğü ısrar ve yan yollara sapılarak TL’nin değerini baskılamak için devreye sokulan önlemler…

Enflasyon yükselirken TL/dolar yeniden 17,0’yi geçti, euro kan kaybediyor

TCMB’nin para politikasının ana aracı faizi kullanmamakta sürdürdüğü ısrar ve yan yollara sapılarak TL’nin değerini baskılamak için devreye sokulan önlemler işe yaramıyor.  Enflasyon yükselmeye devam ediyor, TL’nin değer kaybını yavaşlatmak için merkez bankası kaynakları harcanmaya devam ediliyor.

AKP’li bakanlardan duymakta olduğumuz aralık-ocak aylarında enflasyonda bir yumuşama beklentisi. Fakat para politikasının bu derece etkisiz kılınması söz konusu aylarda enflasyonda baz etkisinden öteye bir iyileşmenin mümkün olmadığını gösteriyor.

Dolayısıyla tüm yapay önlemler bir araya gelip enflasyonla mücadelede işe yaramadıkça TL’nin değeri de yavaşlatılarak da olsa düşmeye devam ediyor.

En son geçen BDDK’nın döviz varlığı 15 milyonun üstünde olan şirketlerin Türk Lirası kredisi kullanmalarını yasaklamasının ardından TCMB kaynaklarından 3 milyar dolar satış sayesinde düşüşe geçen dolar, yeniden 17 TL sınırına dayandı. Günü 16,83 liradan açan dolar 16,97 liraya çıktı.

Saat 15:00 itibarıyla dolar/TL 17,01’den, euro/TL ise  ise 17,52 liradan işlem görüyor.

Euro, dolar karşısında 2002’den beri en düşük seviyede

Resesyon endişelerinin Avrupa Merkez Bankası’ndan faiz artış beklentilerini azaltmasıyla euro dolara karşı 20 yılın en düşük seviyesine, 1.0331’e geriledi.Euro yüzde 0,9 düşüşle  Aralık 2002’den beri en düşük seviyeye indi.

Fransa’da hizmet PMI endeksinin aşağı yönlü güncellenmesiyle AMB’den faiz artış beklentisi azalarak bu yıl için 190 baz puandan 140 baz puana indi.

Ukrayna işgalinin etkileri eşliğinde yükselmeye devam eden enflasyon Avrupa için daha ciddi bir resesyon riski oluşturmakta.  Bu da euronun sene başından bu yana dolara karşı yüzde 8 değer kaybetmesiyle sonuçlandı.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler