Sosyal Medya

Döviz

Dünyanın önde gelen emtia fonu: Petrol bu yaz 150 doları görecek

Deneyimli emtia traderı Doug King’e göre, Avrupa’daki savaştan kaynaklanan arz şoku virüsten sonra seyahat etmeye istekli insanların esnek talebiyle çakıştığından,…

Dünyanın önde gelen emtia fonu: Petrol bu yaz 150 doları görecek

Deneyimli emtia traderı Doug King’e göre, Avrupa’daki savaştan kaynaklanan arz şoku virüsten sonra seyahat etmeye istekli insanların esnek talebiyle çakıştığından, Brent petrolün varili büyük olasılıkla bu yıl 150 dolara çıkacak.

Bu yılın ilk iki ayında %28 getiri sağlayan 425 milyon dolarlık Merchant Commodity Fund’un işletmesini yürüten King, dünyanın daha fazla ham petrol pompalamak için çok az seçeneği varken tüketimin tehdit altında olduğuna dair çok az işaret olduğunu söyledi.

King “Jet yakıtı talebi geri gelecek, seyahat geri gelecek. Bence insanların parası var. Gidip harcayacaklar, bu yüzden bu fiyat artışları nedeniyle talep tahribatını görmüyorum” dedi.

Rusya Ukrayna’yı işgal etmeden önce petrol zaten yükselmişti, çünkü arz salgından gelen talep artışına ayak uydurmak için mücadele ediyordu. En büyük ham petrol üreticilerinden biri olan ülkeye uygulanan mali cezalar ve sektörün büyük kısmının kendi kendine yaptırım uygulaması nedenleriyle  Brent mart ayı başlarında varil başına 140 dolarla flört etmesine karşın, şimdi 115 dolara kadar geriledi.

King’e göre, Avrupa’daki savaş nedeniyle arz kayıpları, insanlar fırsat bulduktan sonra daha fazla seyahat etmeye başlamak istedikleri için herhangi bir talep tahribatını gölgeleme olasılığı yüksek.  Brent’in zemini de şu anda yaklaşık 100 dolar.

Söz konusu fonu 2021’de % 74 oranında getiri ile King’i geçen yıl hammadde patlamasından büyük karlar elde eden Pierre Andurand da dahil olmak üzere öne çıkan bir grup hedge fonu yöneticisi arasına soktu.

Rusya İkinci Büyük Ham Petrol İhracatçısı

King emtia tarafında hala potansiyel artış öngörürken Bloomberg Emtia Spot Endeksi bu yıl zaten %26 arttı.  Fonun yöneticisi genel olarak tedarik zincirlerinin hala tepetaklak durumda olduğunu söylüyor.

Geçen yıl izlenen küresel doğalgaz sıkıntısının gübre ve imalat sanayii üretimine etkileri daha 12 kadar devam edecekken, üzerine eklenen savaş da durumu çok daha zorlu bir hale sokmuş durumda. Yeni üretim için kazılar ise şimdilik kısıtlı.

“2007-08’de olduğu gibi başta çok uluslu şirketler olmak üzere herkesin her yerde gaz aradığı bir dönemde değiliz. Fiyat sinyallerine tepki vermeyen emtia piyasaları oldukça tehlikeli olduğu anlamına geliyor” diyor.

Röportajda diğer öne çıkanlar şöyle:

ABD gaz fiyatları, sektörün sonunda küresel piyasalara daha fazla arz sağlamanın bir yolunu bulacağı beklentileri üzerine bir fırsat.

Navlun, kalıcı tedarik zinciri kesintilerinin ortasında ve gemiler tarafından kat edilen mesafeler büyük olasılıkla artacağı için hala iyi bir yatırım.

Karbon kredileri de fonun ilgisini çekmekte, özellikle geçen yıl COP26’dan ve Rus işgalinden sonra hükümetler “bu hidrokarbonları üreten dünyanın büyük bir kısmına, bariz nedenlerden dolayı” bağımlılığı kesmeye çalışıyor.

Küresel bitkisel yağ pazarları, alıcılar Ukrayna ayçiçek yağı kaybını kolza tohumu, palmiye ve fasulye yağı da dahil olmak üzere ikamelerle dengelemek için acele ederken “akut arz ve talep sıkışıklığı” görecek.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler