Sosyal Medya

Döviz

Dünyanın en büyük petrol tüccarı: Son düşüşün ardından petrol fiyatları Rus arz risklerini tam yansıtmıyor

Dünyanın en büyük bağımsız ham petrol tüccarı tarafından yapılan açıklamaya göre, petrol fiyatları, Rus ihracatında aksama riskini veya Çin’in koronavirüs…

Dünyanın en büyük petrol tüccarı: Son düşüşün ardından petrol fiyatları Rus arz risklerini tam yansıtmıyor

Dünyanın en büyük bağımsız ham petrol tüccarı tarafından yapılan açıklamaya göre, petrol fiyatları, Rus ihracatında aksama riskini veya Çin’in koronavirüs salgınını kontrol altında tutma kabiliyetini yansıtmayan seviyelere geriledi.

Brent, Rusya’nın şubat ayı sonlarında Ukrayna’ya düzenlediği saldırıdan kısa bir süre sonra varil başına neredeyse 140 dolara yükselirken, geçen hafta %13 düşüşle 104 dolar civarına geriledi. Bunun nedeni, Çin’de yükselen virüs vakaları ve Rus işgaliyle beraber artan petrol fiyatlarını evcilleştirmek için benzeri görülmemiş bir stratejik rezerv serbest bırakacağını duyurmasıydı.

Bu gelişmeler, önümüzdeki aylarda Rusya’dan gelen petrolde düşüş potansiyelini gölgede bıraktı.

Vitol Group’un Asya başkanı Mike Muller pazar günü Dubai merkezli danışman ve yayıncı Gulf Intelligence tarafından üretilen bir podcast’te yaptığı açıklamada, “Petrol beklenenden daha ucuz hissediliyor.” dedi. “Rusya’dan gelen arzın aksama riski göz önüne alındığında petrol fiyatları daha yüksek olabilir. Ama insanlar hala yeni seviyeleri hesaplamakta kaybolmuş durumdalar.”

Muller’e göre, Rus ham petrol ve petrol ürünlerinin akışı üçüncü çeyrek boyunca günde 1 ila 3 milyon varil azalabilir. Ülke normalde her gün yaklaşık 7,5 milyon varil ihracat yapıyor.

Çin’de hastalık yayılmakta

Çin, Şanghay’daki 25 milyon sakinin neredeyse tamamını virüsün omicron varyantının yayılmasını kontrol altına almak için bir tür kilit altına aldı. Hükümet yerel yetkililere salgını “mümkün olan en kısa sürede” azaltma talimatı verdi.

Muller, “Çin’in hastalığın yayılmasını bastırmaya devam edeceğini düşünen kamptayım.” diyor.

Muller, Pekin’in büyük olasılıkla bu yıl yapılacak Komünist Parti Kongresi’nde daha fazla ekonomik teşvik tedbiri açıklayacağını söyledi. Böyle bir hareket büyük olasılıkla dünyanın en büyük ithalatçısında petrol talebini güçlendirecek.

“Çin, ekonominin işlediğinden emin olmak için mutlaka destek  atacak.” dedi. “Çin’in altyapı harcamaları ve ekonomiyi desteklemek için büyük bir çaba harcadığını göreceğiz. Büyük bir harcama beklenmeli.”

İran net değil

Muller’e göre, İran ile dünya güçleri arasındaki 2015 nükleer anlaşmasının önümüzdeki aylarda yeniden canlanma olasılığı da daha az. Anlaşma, Tahran’ın atom faaliyetlerini sınırlayacak ve ABD’nin enerji ihracatına uyguladığı yaptırımları kaldırarak petrol üretimini artırmasını sağlayacak.

Amerikalı yetkililer geçen ayın sonlarında bir anlaşmanın “yakın” olmadığını söylerken, İran da benzer yorumlarda bulundu. Elçiler müzakereler için Viyana’ya ne zaman döneceklerini henüz söylemediler ve ABD’nin Orta Doğu’daki pek çok müttefiki -İsrail ve Suudi Arabistan da dahil olmak üzere- anlaşmanın yeniden canlanmasının İran’a petrol gelir akışı yaratacağını ve İran’ın bölgedeki vekili grupları silahlandırmaya devam etmesine izin vereceği konusunda temkinli.

Muller, “Herkes İran arzının geri dönüşünü bekliyordu.” dedi. “şimdiyse kimse bunun ikinci çeyrekte olacağına inanmıyor. Birkaç hafta öncesine göre çok daha az olası görünüyor.”

Cenevre merkezli Vitol, geçen yıl 7,6 milyon varil ham petrol ve petrol ürünü ticareti yaptı ve 279 milyar dolar gelir elde etti.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler