Sosyal Medya

Döviz

Döviz mevduatlarındaki gerileme yavaşlayarak devam ediyor, rezervler karışık…

Merkez Bankası haftalık para ve banka istatistikleri, şirketlerin döviz mevduatında güçlü çözülmenin ivme kaybetse de sürdüğünü gösteriyor. Verilere göre yurtiçi…

Döviz mevduatlarındaki gerileme yavaşlayarak devam ediyor, rezervler karışık…

Merkez Bankası haftalık para ve banka istatistikleri, şirketlerin döviz mevduatında güçlü çözülmenin ivme kaybetse de sürdüğünü gösteriyor.

Verilere göre yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatı 11 Şubat ile biten haftada parite etkisinden arındırılmış şekilde 2 milyar 126 milyon dolar azaldı. Bu düşüşün sadece 680 milyon doları gerçek kişilerin döviz mevduatında yaşanırken 1 milyar 446 milyon dolarlık bölümü tüzel kişilerin döviz mevduatındaki çözülmeden kaynaklandı.

25 Şubat’ta kadar döviz mevduatından KKM hesabına dönen şirketlerin son çeyrek kur kazançlarına kurumlar vergisi muafiyeti döviz mevduatında azalmanın süreceğinin de işareti.

Tüzel kişilerin dolar cinsi döviz mevduatı 493 milyon dolar, Euro cinsi döviz mevduatının dolar karşılığı parite etkisinden arındırılmış olarak 740 milyon dolar geriledi. Toplam döviz mevduatı ise 223 milyar 49 milyon dolara indi. Döviz mevduatı son iki haftadır Nisan 2021’den bu yana görülen en düşük seviyelerinde bulunuyor.

Böylece 24 Aralık 2021 tarihinde 238 milyar 974 milyon dolar ile tüm zamanların zirvesini gördükten sonra düşüşe geçen döviz hesapları üst üste yedinci haftada da gerilemiş oldu.

Rezervlerdeki gelişmeler

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) brüt rezervleri 11 Şubat haftasında 114,9 milyar dolara yükseldi. Önceki hafta 114,7 milyar dolardı.

Bankanın net rezervlerinde ise 11 Şubat haftasında bir önceki hafta 16,3 milyar dolar seviyesinden 15,8 milyar dolara düştü.

Swap hariç net rezervlerde ise 11 Şubat haftasında toparlanma izlendi. Swap hariç net rezervler eksi 50,2 milyar dolardan eksi 48,1 milyar dolara çıktı.

Dünya, TCMB

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler