Sosyal Medya

Döviz

Dolar/TL 16.00 kapısında

Türkiye saati ile 14:35’te dolar/TL 15.95’e dayandı.   TL’nin Dolar karşısında 10 günlük aralıksız değer kaybı sonrası Dolar/TL’nin 16’ya merdiven dayadığı…

Dolar/TL 16.00 kapısında

Türkiye saati ile 14:35’te dolar/TL 15.95’e dayandı.   TL’nin Dolar karşısında 10 günlük aralıksız değer kaybı sonrası Dolar/TL’nin 16’ya merdiven dayadığı görülürken piyasanın kamu kontrollü olarak tanımladığı kur politikasının sürdürülebilirliği sorgulanmaya devam ediliyor. Dünyadaki gelişmelerin de etkisi ile Türkiye’nin risk primi 718’e çıktı. Analistlere göre risk büyüyor.

 

Sabah erken saatlerde 15,95 seviyesine yükselen dolar kuru, yükselişini sürdürerek 15,96 seviyesine kadar yükseldi. Twitter’de paylaşımlara göre,  dolar/TL’nin 16.00 direncini kırmaması için kamu bankaları ve Londra aracıları yoluyla yoğun döviz satışı yapılıyor.   Bir tweet Salı günü kamunun $1-1.5 milyar döviz sattığını öne sürdü.

 

Halk TV “Kısa vadede 2021 Aralık benzeri bir sıçrama piyasalarda beklenmezken ay başından beri TL’nin dolar karşısında yaşadığı yüzde 7,5 değer kaybının devamına Merkez Bankası’nın, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın izin verip vermeyeceği piyasalardaki ana gündem maddesi durumunda” yorumunu yaptı.

 

Türk Lirası dolar karşısında yüzde 7’nin üzerinde değer kaybetti. Reuters’ın haberine göre mevcut kur politikasını “kamu kontrollü” bir rejim olarak nitelendiren bankacılara göre hükümet 15.00 ve 15.50 seviyesini kabul etmiş durumda.

Diken.com.tr  “Piyasa kamunun döviz satışına kilitlendi: TL’de değer kabına devam mı?” başlıklı haberinde şunları öne sürdü:

Piyasalarda yeni dış döviz kaynağı, kısa vadeli yüksek getirili bir bono, enflasyona endeksli tahvil gibi adımlarla dövize talebin düşürülüp düşürülemeyeceği ya da bu yöntemlerle kamuya yeni döviz kaynağı sağlanıp sağlanamayacağı takip ediliyor.

 

Reuters’a konuşan bir bankanın döviz masası işlemcisi, “Dolar/TL’de 15 üstünde bireysel talep görmeye başladık yabancılarsa çok aktif değil piyasada. Kurumların döviz talebiyse çok yüksek. Döviz arzıysa sadece kamudan yapılıyor. Enerji ithalatı için de yüksek bir döviz ihtiyacı var” dedi.

İşlemci, şöyle konuştu: “Bu tablonun ötesinde küresel dolar talebi de çok yüksek, tedarik zincirleri sorunlu. Dış şartlar da Türkiye lehine değil. Dolayısıyla dolar/TL’nin 15 altında kalması imkansızdı. Şimdi yeni politika seti içinde dolar/TL’nin hangi bantta kalacağını ve bu yeni bandın ne kadar sürdürülebilir olduğunu görmeye çalışıyoruz. Yeni enstrümanlarla bunun nasıl destekleneceği önemli.”

Ekonomist ve YouTuber  Murat Muratoğlu dövizde yeni depreminin nereye varacağını anlattı:

 

“Elbet Türkiye faiz artırmak zorunda kalacak. Belki yarın, belki yarından da yakın… Biz de soracağız… Bunca enflasyonu, Türk Lirası’nın pula dönmesini, bunca fakirleşmeyi bir “inat” uğruna niye yaşadık? Cevap bile vermeyecek! Sorun artık tek başına ne faiz, ne döviz, ne enflasyon, ne Hazine yönetimi, ne maliye, ne ekonomi yönetimi… Sorun sistemin ta kendisi… Değişmedikçe ne yaparsan yap düzeltemezsin ekonomiyi…”

 

Yazarımız FÖŞ ise yeni videosunda yolun sonunda döviz işlemlerine kısıtlama getirilmesi olduğunu iddia etti:

 

“Davul, zurnayla döviz depremine gidiyoruz” başlığıyla Youtube kanalından yaptığı yayında “Hem vatandaşı hem de hükümeti uyarıyorum” diyen Yeşilada özetle şunları söyledi:

 

 

 

“Merkez Bankası’nın satılabilir rezervi 30 milyar dolar bu 20 milyar dolara indiğinde TCMB Saray’ın huzuruna çıkar der ki; Sayın Cumhurbaşkanım bizim artık dayanacak gücümüz kalmadı başka bir yol bulalım. O yol da çok basit 1970’lerin kapalı kambiyo rejimine döneriz. Yani döviz işlemlerine kısıtlama gelir. Bankalarda döviz hesabı bulunan vatandaşlara likidite sıkıntısı var denilerek hesaplarından para çekilmesi engellenecek. Hesabınız baki ama paranızın tümünü çekemezsiniz denecek”.

 

FÖŞ uyardı:  Davul – Zurnayla Döviz Depremine Gidiyoruz

 

Dolarda “rezerv” barajı yıkıldı mı? & Ekonomide “imkansız” denge! | Güldem Atabay

 

TL’de değer kaybı devam ediyor: Dolar’da kritik seviye

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler