Sosyal Medya

Döviz

Deutsche Bank: Fed faizleri %5-%6’ya çıkaracak ve 2023’te ABD’de derin resesyon olacak

Deutsche Bank AG ekonomistleri, Federal Rezerv’in enflasyon oranını kırk yılın en yüksek seviyesinden indirmek için 1980’lerden bu yana en agresif…

Deutsche Bank: Fed faizleri %5-%6’ya çıkaracak ve 2023’te ABD’de derin resesyon olacak

Deutsche Bank AG ekonomistleri, Federal Rezerv’in enflasyon oranını kırk yılın en yüksek seviyesinden indirmek için 1980’lerden bu yana en agresif parasal sıkılaştırmaya girmesi gerekeceği ve bunun da ABD’de gelecek yıl derin bir durgunluğuna yol açacağı konusunda uyardı.

“Muhafazakâr bir yaklaşımla, Fed fon oranının %5 ila %6 aralığına gelmesinin bu sefer işi yapmak için yeterli olacağını varsayıyoruz,” diyor grup baş ekonomisti ve araştırma başkanı David Folkerts-Landau. “Bunun nedeni kısmen, parasal sıkılaştırma sürecinin, ABD ekonomi ekibimizin birkaç ek 25 baz puanlık faiz artırımına eşdeğer olacağını tahmin ettiği Fed bilanço indirimi ile desteklenecek olması.”

Folkerts-Landau, bu parasal sıkılaştırma ve buna eşlik eden mali kargaşanın “ekonomiyi gelecek yılın sonlarına doğru önemli bir durgunluğa iteceğini” ve Deutsche’nin işsizliğin nihayetinde “birkaç yüzde puan” artacağını öngördüğünü de sözlerine ekledi.

Deutsche ekonomistleri -kendi kabulleriyle- diğer büyük yatırım bankalarının çoğundan çok daha kötümser. Goldman Sachs Group Inc., önümüzdeki iki yıl içinde daralma olasılığını yaklaşık %35 olarak tahmin etti. Bloomberg Economics’in resesyon olasılığı modeli, Ocak 2024’ten önce %44’lük bir resesyon olasılığını tahmin ediyor.

Fed Başkanı Jerome Powell ve meslektaşları, ABD ekonomisini soğutmak, enflasyonu güçlü bir işgücü piyasasını korurken %2 hedeflerine geri döndürmek için hedeflerinin yumuşak bir iniş elde etmek olduğunu söylediler. Federal Açık Piyasa Komitesi’nin 3-4 Mayıs’taki toplantısında faiz oranlarını yarım puan artırması ve 9 trilyon dolarlık bilançosunu küçültmeye başlayacağını duyurması bekleniyor.

Deutsche ekonomistlerinin görüşüne göre, FOMC’nin faiz oranlarını büyümeyi ne teşvik eden ne de daraltan bir seviyeye anlamına gelen yaklaşık %2,5’la nötr bir seviyeye yükseltme planları enflasyonu hafifletmek için yeterli olmayacak. Bunun nedeni, Amerikan hanehalkları arasında kök salan yükselen fiyat psikolojisi ve işsizliğin %3,6’ya düştüğü son derece sıkı bir işgücü piyasası.

Deutsche, naötr faiz oranını Fed’in görüşünden çok daha yüksek, yaklaşık %5 olarak tahmin ediyor ve buna bağlı olarak da 10 yıllık ABD Hazine getirisinin %4,5 ila %5’e yükseleceğini öngörmekte.

Grubun ekonomistleri, “Büyük bir durgunluk yaşayacağız, ancak güçlü bir şekilde koruduğumuz görüş, Fed’in ne kadar erken ve agresif bir şekilde hareket ederse, ekonomiye o kadar az uzun vadeli zarar vereceğidir” dedi.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler