Sosyal Medya

Döviz

Bloomberg: Londra’da ancak bir merkez bankasının satabileceği ölçüde altın satışı- TCMB mi sorusu yanıt arıyor

İngiltere Merkez Bankası’nda depolanan altın, merkez bankalarının varlıklarının bir kısmını satmakta oluşunun bir işareti olarak, alışılmadık derecede düşük bir fiyattan…

Bloomberg: Londra’da ancak bir merkez bankasının satabileceği ölçüde altın satışı- TCMB mi sorusu yanıt arıyor

İngiltere Merkez Bankası’nda depolanan altın, merkez bankalarının varlıklarının bir kısmını satmakta oluşunun bir işareti olarak, alışılmadık derecede düşük bir fiyattan işlem görüyor.

İngiltere Merkez Bankası’nın kasalarında, diğer merkez ve ticari bankalar adına tuttuğu, dünyanın en büyük stoklarından biri olan 5.676 ton külçe bulunmakta. Merkez bankaları tarafından tutulan altın tipik olarak ikili işlemlerde büyük kurumlar arasında genellikle piyasa oranının birkaç senti marj içinde fiyatla alınır ve satılır.

Ancak son günlerde, BOE’deki altın, konuya aşina tüccarlara göre, gösterge Londra fiyatlarının altında bir dolar ons kadar işlem gördü. Tüccarlardan biri, böyle büyük bir indirimin genellikle ABD doları veya diğer para birimlerini yükseltmek için büyük miktarda rezerv satan bir merkez bankası gibi büyük bir kurumu gösterdiğini söyledi.

Merkez bankaları, en son Dünya Altın Konseyi verilerine göre, gelişmekte olan piyasaların rezervlerini yabancı para birimlerinden uzaklaştırmasının yönlendirdiği uzun süredir devam eden bir eğilimle altın varlıklarını 2021’de yaklaşık 456 ton artırdı. Önemli alıcılar arasında 2009’dan bu yana ilk satın alımını yapan Brezilya, Tayland ve İrlanda vardı.

Satın alma işlemleri 2022 yılında yavaşlayabilir çünkü finansal kurumlar Federal Rezerv agresif parasal sıkılaştırmaya hazırlanırken daha fazla faiz getiren dolar tutmak istiyor. Dolar, yedi yıl içindeki en büyük yıllık artışını gerçekleştirme yolunda ilerliyor ve gelişmekte olan piyasa ülkelerinin para birimleri ve borçlanma maliyetleri üzerinde baskı oluşturuyor.

BOE altın iskontosu, dolar-ons marjındaki değişimden bu yana daraldı, ancak konu hakkında bilgi veren kişilere göre normal standartlara göre halen büyük. Külçe, mart ayında zirveye ulaştığından bu yana %12’den fazla düştü ve bu yıl değişmeden kaldı.

BOE sözcüsü, iskonto hakkında yorum yapmayı reddetti.

TCMB sorusu nereden akıllara geldi?

Sosyal medayada dün akşamdan beri dolanan bazı yorumlara göre döviz rezervlerini swap hariç -50 milyar dolara kadar eriten TCMB son günlerde TL’deki değer kaybını durduracak gizli döviz satışlarına devam etmek için BoE nezdindeki altınları indirimli fiyatla satmış olabilir. İddialar 400 ton altının bu şekilde satılarak döviz elde edildiği, yastık altı altını da sisteme kaydetmeye yönelik girişimlerin bu nedenle yapıldığı yönünde.

TCMB konu hakkında yorum yapmadı.  Basına yansıdığı kadarıyla da söz konusu  BoE nezdindeki külçe altınların indirimli satışının bir merkez bankasının yapmış olabileceği yazılmakla birlikte, bunun TCMB olduğuna dair bir bilgi yok.

TCMB faaliyet raporu burada adres. Ya da böyle bir satış yapıldıysa karşılığı bir vade ile TCMB rezervlerine yansıması gerek, bu da analitik bilançodan izlenebilmeli.

Rapora göre, 2020 yılı sonu itibarıyla TCMB’nin altın rezervlerinin 99,5 tonu İngiltere Merkez Bankası kasasında saklanırken, bu rakam 2021 sonunda 117,1 tona yükseldi.

2020 sonunda 458,2 ton olan TCMB’nin kendisine ait uluslararası standarttaki altın rezervinin 45,6 tonu İngiltere’de saklanırken, 2021 sonunda 460,9 ton olan TCMB malı altınların 78,1 tonunun İngiltere’de saklandığı raporda belirtildi.

TCMB’nin 2020 sonunda zorunlu karşılık olarak bankalardan alıp rezervinde tuttuğu 172,2 ton altının 53,9 tonu İngiltere’de tutulurken, 2021’de TCMB’nin zorunlu karşılık olarak rezervinde bulunan 141 ton altının 39 tonunun İngiltere’de olduğu raporda görüldü.

Rapora göre, TCMB’nin İngiltere dışında başka bir yabancı ülkede altını bulunmuyor. TCMB, geri kalan altın rezervlerinin bir kısmını kendi kasasında ve bir kısmını da Borsa İstanbul bünyesinde saklıyor.

2020’de 716,3 ton olan TCMB’nin uluslararası standarttaki altın rezervi, 2021’de 657,7 tona geriledi. Böylece bir yılda altın rezervinde 58,6 tonluk gerileme oldu. Dolar bazında ise bu rakam 43,2 milyar dolardan 38,5 milyar dolara geriledi.

 

TCMB’nin 6 Mayıs tarihli bilançosunda ise böyle bir satışın izi yok. @besyüzyedi nin grafiğini paylaşıyoruz:

 

 

Sözcü, Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler