Sosyal Medya

Döviz

Barclays:  TL sene sonuna kadar %11 değer kaybetmek zorunda

Barclays:  TL sene sonuna kadar %11 değer kaybetmek zorunda

Barclays:  TL sene sonuna kadar %11 değer kaybetmek zorunda

 

Barclays yatırım bankası araştırma grubu uzmanı  Marek Raczko “TRYing to defy gravity” başlıklı notunda, TL’nin yükselen Reel Effektif Döviz Kuru’nun (REDK) dış ticaret dengesini olumsuz  etkilememesi için yıl sonuna kadar dolara karşı %11 değer kaybetmesi gerektiğini savundu. Rapora göre, cari açığın kontrolden çıkmasını engellemek için 2023 yılında  TL’de ek değer kayıpları da gerekecek.

REDK’nun trende oranla yükselişe geçmesi, Türkiye’nin ihracat pazarında rekabet gücünü azalttığı gibi, ithal mallarını TL bazında ucuzlatarak, dış ticaret açığına da olumsuz katkı yapıyor. Barclays’in yüksek enflasyonu da dikkate alan ekonometrik modeline, göre bu olumsuz etkinin bertaraf edilmesi için dolar/TL’nın yıl sonuna kadar en az %11 yükselmesi gerekecek.

REDK’nun TÜFE değil, Yİ-ÜFE’ye göre hesaplanması halinde ise TL %18 aşırı değerli. Raczko, Türkiye’nin ihracat pazarında rekabet gücünü korulabilmesi için 2023 yılında dolara karşı  %35-47 arasında ek değr kaybetmesi gerektiğini de tespit etti.

TL’de bu boyutlarda bir değer kaybı, yani önümüzdeki 14 ayda %60 civarında değer kaybının enflasyona katkısı ise %15 civarında olacak.

Özetle, Barclays’e göre, TCMB cari açığın kontrolden çıkmasını önlemek ve enflasyonu baskılamak arasında sıkıştı.

 

Enflasyon seçim kaybettirir! Döviz kredisi bulamayabiliriz & ABD seçimleri | Atilla Yeşilada

 

 

Erda GERÇEK: Merkez bankalarının bu bilanço daraltma süreci ilk defa yaşanıyor

 

Hazine eurobond ihracını 1,5 milyar dolar borçlanma ile tamamladı

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler