Sosyal Medya

Döviz

Avrupa Merkez Bankası savaş enflasyonu körüklerken teşviklerden hızlı çıkış planına sadık kaldı

Avrupa Merkez Bankası (ECB), rekor enflasyon nedeniyle bu sene bitmeden on yıldan uzun bir süre önce ilk kez faiz oranlarını…

Avrupa Merkez Bankası savaş enflasyonu körüklerken teşviklerden hızlı çıkış planına sadık kaldı

Avrupa Merkez Bankası (ECB), rekor enflasyon nedeniyle bu sene bitmeden on yıldan uzun bir süre önce ilk kez faiz oranlarını da artıracağı ihtimalini artırdığı için önümüzdeki aylarda tahvil alımını sona erdirme taahhüdünü yeniledi.

Yönetim Konseyi perşembe günü yaptığı açıklamada, geçen ay üzerinde anlaşmaya varılan hızlandırılmış bir zaman çizelgesi gereği üçüncü çeyrekte net varlık alımlarını durduracağını tekrar etti.  Euro bölgesinde tüketici fiyatları şu anda %2 hedefinin neredeyse dört katında. Arkasından “kademeli” faiz artışlarının “bir süre sonra” takip edeceğini bir kez daha teyit etti.

ECB yaptığı açıklamada, “Enflasyon önemli ölçüde arttı ve esas olarak enerji maliyetlerindeki keskin artış nedeniyle önümüzdeki aylarda yüksek kalmaya devam edecek” dedi. “Yönetim Konseyi, ECB’nin fiyat istikrarını sürdürme ve finansal istikrarın korunmasına katkıda bulunma görevini yerine getirmek için gereken her türlü eylemi gerçekleştirecektir.”

Para piyasaları ECB’nin sıkılaştırma beklentilerini azaltarak Eylül ve Aralık aylarında çeyrek puanlık faiz artışlarını fiyatlamakta. Alman tahvilleri yükseldi ve 10 yıllık getiri daha önce %0,83’e yükseldikten sonra %0,75’e geriledi.

Borçlanma maliyetlerini artırmada Federal Rezerv ve İngiltere Merkez Bankası’nın hala çok gerisinde olsa da, teşvikin geri çekilmesi için daha hızlı zaman çizelgesi, ECB’nin pandemi toparlanma risklerinden çok Ukrayna’daki savaşın körüklediği fiyat baskılarına odaklandığının altını çiziyor.

Ancak Rusya’nın işgali tahmin görevini zorlaştırırken, politika yapıcıların varlık alımları için bir bitiş tarihi belirlemeden önce haziran ayında yeni projeksiyonlar bekleyerek esnekliği sürdürmeleri muhtemel. Ekonomistler, ECB’nin Aralık ayında faiz artışını bekleyeceğini tahmin ediyor.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler