Sosyal Medya

Döviz

AKP yaz aylarında TL’yi dizginlemek için 30 milyar dolar sıcak para peşinde

HalkTV yazarlarından Barış Soydan, bugünkü köşesinde TCMB’nin swap hariç net rezervleri eksi 47 milyar dolarken AKP hükümetinin TL’yi desteklemek için…

AKP yaz aylarında TL’yi dizginlemek için 30 milyar dolar sıcak para peşinde

HalkTV yazarlarından Barış Soydan, bugünkü köşesinde TCMB’nin swap hariç net rezervleri eksi 47 milyar dolarken AKP hükümetinin TL’yi desteklemek için yaz aylarında 30 milyar dolarlık sıcak para akışını sağlamak için girişimler yaptığını yazdı. Soydan’ın yazısından alıntı aşağıda:

30 milyar dolar ve Japonya ile Swap iddiası…

Bu arada ekonomi kulisleri hareketli. Ekonomi yönetiminin yaz aylarında “kontrollu takas” kanalıyla 30 milyar dolara kadar sıcak para girişinin sağlanmasına yönelik hazırlık yaptığı konuşuluyor.

30 milyar dolar beklentisini ilk dile getiren kıdemli Ankara gazetecisi ve ekonomi yazarı Erdal Sağlam’dı. Sağlam, Londra piyasasında 30-35 milyar dolar kaynak arandığını söylemişti.

Ben “Kontrollü takas” şeklinde duydum. Bu garip ifade bilginin kaynağına ait. “Kontrollü takas” ile ne kastediliyor acaba? Yabancı merkez bankalarıyla yeni Swaplar mı (Para takasları mı?) yoksa Berat Albayrak’ın Hazine ve Maliye bakanlığı döneminde Türk bankalarının işlemleri kısıtlanan Londra piyasasına yönelik yeni bir ayar mı?

Ben sıcak paranın Türkiye’ye giriş için kullandığı Londra piyasasına yönelik kısıtlamaların bir miktar gevşetileceği sonucunu çıkardım.

Öte yandan Japonya Merkez Bankası (BoJ) ile Swap anlaşmasının gündemde olduğunu da duydum.

Mezzanine finansman seçenekleri üzerinde çalışıldığı da konuşuluyor. Mezzanine ile kastedilen, kamu bankaları ve belki Türkiye Varlık Fonu elindeki varlıklar üzerinden dış kaynak temin etmek olabilir. Bu benim yorumum…

İzleyelim, görelim. AKP, AKP,

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler