Sosyal Medya

Döviz

ABD’de haziran ayında tüketici harcamaları yükseldi

ABD’de tüketici harcamalarında Haziran ayında güçlü bir toparlanma görüldü. Amerikalılar yükselen enflasyon ortamında benzin ve diğer ürünlere yaptıkları harcamaları artırdı.…

ABD’de haziran ayında tüketici harcamaları yükseldi

ABD’de tüketici harcamalarında Haziran ayında güçlü bir toparlanma görüldü. Amerikalılar yükselen enflasyon ortamında benzin ve diğer ürünlere yaptıkları harcamaları artırdı. Söz konusu artışın ekonomide resesyon beklentilerini hafifletebileceği yorumları yapılıyor.

ABD Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre, tüketici harcamaları Haziran ayında yüzde 1’lik yükseliş gösterdi. Mayıs ayı verisi de 0,1’lik düşüşten 0,3’e revize edildi.

Reuters’ın anketine katılan ekonomistler Haziran ayı için yüzde 0,2’lik düşüşle 2,2’lik artış olacağı şeklinde tahminde bulunmuşlardı. Perakende satışlar ABD’de Haziran ayı itibariyle de yüzde 8,4 oranında arttı.

Sıfır otomobil satışlarında da Haziran ayında yükseliş görüldü. Açıklanan verilere göre Haziran ayında otomobil satışlarında yüzde 0,8’lik yükseliş kaydedildi.

ABD’de enerji fiyatlarının artmasıyla tetiklenen enflasyonun da etkisiyle benzin istasyonlarında yapılan alışveriş değerleri yüzde 3,6 arttı. Haziran ayında ABD’de benzin fiyatları galon başına 5 doların üzerinde seyretti.

Otomobil ve benzin satışları dışındaki tüketici harcamaları Haziran ayında yüzde 0,7 artış gösterdi. Restoran ve bar benzeri yerlerdeki harcamalarda yüzde 1, mobilya satışlarında da yüzde 1,4 oranında artış görüldü. Haziran ayında giyim alışverişlerindeyse düşüş yaşandı. Giyime harcanan para yüzde 0,4 oranında azaldı.

Elektronik ticaret de Haziran ayındaki yükselişten payını aldı. İnternet üzerinden satışlarda Haziran ayında yüzde 2,2’lik artış oldu. Elektronik ve beyaz eşya satışları da yüzde 0,4 yükseldi. Buna karşın yapı malzemeleri satışları yüzde 0,9 düştü.

ABD’liler Haziran ayında müzik aletleri ve kitap gibi kişisel hobileri için harcamalarını da arttırdı. Bu alandaki harcamalarda yüzde 0,8’lik artış görüldü.

ABD’de yüzde 9,1’le son 41 yılın en yüksek enflasyon oranı kaydedilirken ABD ekonomisi rekor düzeydeki ticaret açığı nedeniyle ilk çeyrekte yüzde 1,6 oranında daraldı.

VoA, Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler