Sosyal Medya

Döviz

Dolar/TL 14.20, tüm Türk mali varlıkları satışta

Ukrayna Savaşı  büyürken, Batı gittikçe sertleşen yaptırımlar açıklamaya hazırlanıyor. Tüm global riskli varlıklar satış baskısı altında. Rusya’nın Ukrayna’ya dönük askeri…

Dolar/TL 14.20, tüm Türk mali varlıkları satışta

Ukrayna Savaşı  büyürken, Batı gittikçe sertleşen yaptırımlar açıklamaya hazırlanıyor. Tüm global riskli varlıklar satış baskısı altında. Rusya’nın Ukrayna’ya dönük askeri harekatının başlamasıyla birlikte Avrupa’da doğalgaz fiyatlarında 35’lik çok sert artış görüldü.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, Rusya’nın Ukrayna’ya ait altyapı tesisleriyle sınır birliklerine füze saldırısı düzenlediğini ve pek çok kentte patlama sesleri duyulduğunu açıkladı.

 

Döviz kurunda TCMB’nin yıl başından bu yana özenle savunduğu 13.50 çıpası kırıldı. Asya’da Gelişmekte Olan  Ülkeler FX’i (GOÜ, Piyasalar = GOP) sarsan Ukrayna Savaşı şoku, TL’yi  de dize getirdi, dolar/TL 11:11’de 14.16’da. BİST-100’de satışlar %6.5’u buldu. Diğer TL cinsinden varlıklar ve Eurobondlar da satıcılı.

 

Sabah saatlerinde HSBC Portföy Yönetimi ekonomisti İbrahim Aksoy şu not yolladı:

“Türkiye’nin CDS’inde ve ABD tahvil faizindeki yükseliş Eurobond fiyatlarına dün düşüş yönünde yansıdı. 2047 vadeli dolar cinsi Eurobondun getirisi 17 baz puan yükselerek %8.32’ye çıktı. 10-yıllık TL tahvil faizi 32 baz puan artışla %22.42’ye yükseldi.

Rusya’nın askeri harekatının başlaması sonrasında TL bu sabah Ruble sonrasında dolar karşısında en fazla değer kaybeden gelişmekte olan piyasa para birimi durumunda. Dolar/TL bu sabah %2.8 artışla 14.20 civarında işlem görüyor.

Rusya-Ukrayna konusu nedeniyle petrol fiyatlarında yükselişin devam etmesi ve Türkiye’nin turizm gelirlerinin olumsuz etkilenme ihtimaliyle cari açığın artabileceğine dair endişeler TL’nin negatif ayrışmasında etkili oluyor. 2021’de Türkiye’yi ziyaret eden turistlerin %27’si Rusya ve Ukrayna’dan gelirken bu iki ülkenin Türkiye’nin turizm gelirleri içindeki payı %14 olarak gerçekleşti. Rusya’dan doğalgaz akışı ekonomik aktiviteye etkileri açısından takip edilmeli. Diğer yandan, Enerji ve hububat fiyatlarında görülebilecek artışlar enflasyon açısından da yukarı yönde risklerin canlı kalmasına neden oluyor. HSBC Portföy Yönetimi olarak tüketici enflasyonunun Nisan-Kasım döneminde %55-60 bandında seyrettikten sonra yılın sonunda baz etkisiyle %40’a düşmesini öngörüyoruz”.

 

Diken’da yayınlanan habere göre, Istanbul Analytics analisti ve yazarımız  Güldem Atabay, şöyle konuştu: “Türkiye Donbas bölgesinin Rusya tarafından izlenen ilhak sürecinde potansiyel olarak en çok enerji fiyatlarındaki artıştan etkilenecek. Şimdilik yaptırım kararı açıklaması beklenmez ancak NATO içinde kaldığı sürece NATO’nun seçeceği adımlara uymak zorunda.”

 

Analist şöyle devam etti: “Türk bankalarının Rusya riskleri ve inşaat sektöründeki firmaların aktiviteleri mercek altına alınacak. Rusya ile finansal işlem yasağı büyür ve Türkiye uymazsa bu sefer Türk bankalarının sendikasyonlarını döndürmeleri sorun olacak. Sermaye çıkışlarını tetiklerse etkisinin bankaların borç döndürme oranlarında bir düşüşün etkisinin 15-20 milyar dolar civarında olması beklenebilir.”

 

FÖŞ uyardı:  Ukrayna Gerginliği Elektriğimizi Kesebilir

 

Ukrayna reçetesi: Dolarda çıpa kaldırılmalı & 20-25 milyar $ çıkış olabilir! | Atilla Yeşilada

 

Ukrayna krizi: Türkiye siyasi ve ekonomik olarak ciddi etkilenecek | Aydın Sezer

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler