Sosyal Medya

Borsa

Piyasa Bülteni: Polonya’ya düşen füze olumlu havayı törpüledi

KKTC’mizin kuruluşunun 39. yıldönümü nedeniyle dün bir günlüğüne de olsa okurlarımızdan ayrı kaldık. Öncelikle kutlu olsun. Daha aydınlık ve refah dolu…

Piyasa Bülteni: Polonya’ya düşen füze olumlu havayı törpüledi

KKTC’mizin kuruluşunun 39. yıldönümü nedeniyle dün bir günlüğüne de olsa okurlarımızdan ayrı kaldık. Öncelikle kutlu olsun. Daha aydınlık ve refah dolu yarınlar için daha çok çalışmak ümidiyle sıcak bir günaydın diyerek kolları sıvayalım.

Öncelikle bültenimizin başlığının 180 derece yön değiştirdiğini itiraf etmemiz gerekiyor. Küresel mali piyasalar dün oldukça iyimser ve bir o kadar da olumlu bir eğilim kaydetmesi ardından, gece geç saatlerde, Polonya’nın sınır kasabası Przewodów’a iki roket düştü ve 2 kişi hayatını kaybetti.

Peşinen belirtelim ki Polonya NATO üyesi. Füzelerin Rusya kaynaklı mı yoksa Ukrayna hava savunma füzeleri mi olduğu gece geç saatlerde belli olmasa da, Polonya’nın ulusal güvenlik toplantısı düzenlemesi ve ilk ihtimalin endişe yaratması, küresel mali piyasaların hızla defansif pozisyona geçmesine neden oldu. Kuzey Atlantik Antlaşması’nın örgüte üye ülkelerin silahlı bir saldırıya uğrayan herhangi bir üye ülkeye yardım etmelerini öngören 5. maddesi akıllara hızla gelirken, tahmin edileceği üzere, güvenli liman arayışı ile dolar de hızla değer kazandı.

Gece geç saatlerde cereyan eden gelişmeler öncesinde, dün piyasalar iyimser havasının arkasında yatan nedenlere de kısaca göz atmakta fayda görüyoruz. Keza, füze riski geride kalırsa, piyasaların hızla yeniden olumluya dönme ihtimalinin yüksek olduğunu düşünüyoruz. Twitter ve Facebook ardından Amazon’un da aynı kervana katılarak 10 bin kişiyi işten çıkaracağı yönünde haberleri, enflasyon kadar tam istihdamı da sağlama görevi olan FED’in faiz artırım döngüsünde frene basması gerektiğini şeklinde yorumluyoruz. Öte yandan, G-20 Zirvesi öncesinde ABD Başkanı Biden ile Çinli mevkidaşı Xi’nin görüşmesi sonrası verilen olumlu mesajlar, Rus ve ABD heyetlerinin İstanbul’da gizli görüştüklerine ilişkin haberlerin de küresel risk iştahını iyileşmesinede büyük pay sahibi olduğunun altını çizmek gerekiyor.

Gerek jeopolitika tarafından gelen iyimser haberler, ilave olarak da Çin’in sıfır vaka (zero covid) hedefini gevşetiyor olmasının yanı sıra sorunlu olan inşaat sektörünü de destekleme yönünde adımlar atmaya hazırlanması ile dün sabah Hong Kong endeksi Hang Seng günü %4,1 artışla tamamlayarak  risk iştahının daha da artmasına neden oldu. Günün ikinci yarısında ABD’de TÜFE enflasyonu ardından açıklanan ÜFE enflasyonunu da olumlu yönde gerçekleşmesini (manşet ÜFR %8 ararken beklenti %8,3 ; çekirdek rakam ise %7,2 beklentiye karşı %6,7 olarak gerçekleşti) enflasyon kanadında en kötünün geride kalıyor olduğu yönünde yorumladık.

Peş peşe gelen iyimser haberler ve verilerin de yardımı ile EURUSD paritesi süratle 1,0480 seviyesine âdeta fırlarken, yaralı kraliyet aslanı Sterlin dolar karşısında 1,20 seviyesini aştı. Hâliyle, doların piyasa kuru olan DXY hızla 105 seviyesinin diplerine kadar geriledi. Yeri gelmişken not etmekte fayda görüyoruz ki, önde gelen pek çok uluslararası banka 2023 yılına yönelik döviz kurlarında radikal nitelikte yukarı yönlü güncellemelere gitti. HSBC, raporunda, 2023 sonu EURUSD paritesi tahminini 0,95 seviyesinden 1,10 yükseltirken, GBPUSD tahminini ise 1,08’den 1,25’e güncelledi.

Polonya füze haberlerinin gece geç saatlerde patlak vermesi ile EURUSD paritesi hızla 1,0270 seviyesine geri dönerken, risk iştahının yerini risk off moduna sevk etmesi ile güvenli liman ABD 10 yıllık devlet tahvilleri alımların eşliğinde hafif de olsa %3,8 seviyesine gerilerken, DXY de hızla 107 seviyesine kadar yükseldi. ABD borsaları ise seans başında elde ettikleri kazanımların bir kısmını geri verse de, teknoloji hisseleri yoğun Nasdaq endeksi geceyi %1,5 artıda tamamladı.

Jeopolitik cephede risk algısının hızla değişkenlik gösterebileceğininin altını peşinen çizmekle birlikte, finansal piyasalarda enflasyonun tepe yaptığına yönelik inanışların ağır basması ile en kötünün geride kaldığı yönünde görüşümüzü korurken, önümüzdeki dönemde kademeli bir toparlanma eğiliminin ağır basacağına yönelik duruşumuz da değiştirmedik.

Kıymetli madenler cephesinde altının ons fiyatı Polonya haberleri öncesinde 1,790 dolar seviyesini test ederken, risk iştahını daha bir yakından takip eden gümüşün ons fiyatı ise 22,25 dolar seviyesine yükseldi. Özellikle, gümüş cephesinde altını çizerek haftalık kapanışının (teyit) 22 dolar üzerinde olması durumunda yükseliş isteğinin çok agresif bir şekil alacağını bültenlerimizde her fırsatta dile getiriyoruz. Dün gün içinde iyimser bir performans izleyen gümüş, gün sonunda 21,40 dolar seviyesine kadar geri çekildi.

Türk mali piyasaları ise dünyadan biraz da olsun kopuk bir o kadar da şaşırtıcı bir şekilde olumlu bir performans kaydetmeye devam ediyor. Enflasyondan kaçan yatırımcıların sığındığı Borsa İstanbul 100 endeksi dün günü %2 yükselişle yeni bir rekor seviyeden tamamlarken, bankacılık endeksinde ise yükseliş %6,3 seviyesinde gerçekleşti. USDTRY kuru 18,61 seviyesinde çakılı defans oyun planına geri dönerken, Türkiye’nin yabancı indinde risklerini gösteren 5 yıl vadeli CDS risk primi 560 baz puan seviyesine gerileyerek son 6 ayın en düşük seviyesinden işlem gördü. Tahvil piyasasında da sürrealist bir şekilde faizler düşük seviyelerini korumaya devam ediyor.

ABD Başkanı Biden, Çarşamba günü NATO liderlerinin Polonya’ya yapılan saldırıyı görüşmek üzere düzenlediği acil toplantının ardından, Polonya’da iki kişiyi öldüren füzenin muhtemelen Rusya’dan ateşlenmediğini söyledi. Yeni gün başlangıcında, Asya piyasalarında hafif de olsa satıcılı bir seyir görüyoruz. Son günlerin flaş ismi Hang Seng borsası %1 aşağıda işlem görürken, gösterge endeks Japonya’nın Tokyo borsası yatay bir seyir izliyor. ABD borsalarının da vadeli işlemlerinde hafif de olsa kırmızılar göze çarpıyor.

EURUSD paritesi dün 1,1280 – 1,1480 arasında sert bir zigzag çizmesi ardından bu sabah 1,1360 seviyesinden günü kucaklıyor. İyimser havanın ağır basması durumunda, EUR’da yukarıda 1,0570 seviyesine kadar yükseliş isteğinin korunabileceğini düşünüyoruz. Her ne kadar USDTRY kuru 18,61 seviyesinde sabit kalsa da, dün EURTRY kuru 19,50 seviyesine dayanarak meşhur 20 Aralık 2021 gününden sonra en yüksek seviyeyi test etti. EURTRY kurunda riski yukarı yönlü görmeye devam ediyoruz.

Mali piyasaların gündemi bugün yoğun görünüyor. İçeride konut satışları dışarıda ise İngiltere’de TÜFE, ABD’de perakende satışlar ve sanayi üretimi ekonomik aktivitenin canlılığı açısından önemle takip edilecektir.

 

 

 

iktisatbank.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler